fredag 23 februari 2018

Olikhetsutmaningen: huvudroll och biroll

enligt O: Dagens utmaning handlar om karaktärer i olika kulturella verk, men skulle också kunna handla om historiska skeenden, vinnare och förlorare i OS och livet i stort. Det finns de som spelar huvudrollen och de som får nöja sig med en biroll. Kul utmaning.
Natur & kultur
En som spelade biroller var den arma, stackars Märta Söderberg född Abenius.
Maken var så elak mot henne liksom halvbrodern och förmyndaren Alban Kayser och Lisen Bonnier, hushållerskan Elisabeth Andersson. Detta kan en läsa om i Märta och Hjalmar Söderberg. En äktenskapskatastrof av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Det är förfärlig läsning! Hur fick något sådant hända?


Foto:TT
Ett annat gift par men där maken fick spela birollen är Drottning Elizabeth II och hennes man prins Philip som gifte sig 20 november 1947. Han gruffade titt som tätt över detta och en kan förstå att det var jobbigt att gå två steg bakom. Vet inte varför det skulle vara så nödvändigt heller.

Dessutom finns det ju massor av konstnärspar och författarpar där makens karriär nödvändigtvis måste gå före. 

Två huvudroller: Helena von Zwigbergk och Bengt Ohlsson. De verkar så trevliga. Särskilt hon som är klok som en pudel.

9 kommentarer:

 1. pudlar vet jag inte mycket om men det finns bra makar

  SvaraRadera
 2. Vågar inte läsa boken om Söderberg. Han är en favoritförfattare och vad jag förstår var han vidrig. Försöker förtränga det ett tag till. Gillar rolltolkningarna i The Crown av såväl drottning som prins. Helt okomplicerat kan det inte ha varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, en får verkligen försöka glömma bort vad en vet om HS som man för att fortfarande klara av att läsa honom.gillade också drottningen och prinsen i The Crown

   Radera
 3. klok som en pudel är ett gammalt välkänt uttryck. jag talade om tre makar varav en snäll. såklart finns det makar av alla slag, men vi lever fortfarande i ett patriarkat, eller hur?

  SvaraRadera
 4. Nyligen bortgångne prins Henrik hade det nog ännu svårare med sin biroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. han var nog inte särskilt bekväm med sin underordning. men den kan på intet sätt jämföras med Märta Söderbergs

   Radera
 5. Söderbergs äktenskap känns väldigt läskigt. Det var en annan tid och en la sig liksom inte i. Att vara prinsgemål verkar inte lätt, för mannen i alla fall. Kanske ska en fråga prins Daniel hur han känner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. läskigt är bara förnamnet. alla lade sig i och höll med HS. det försiggår fortfarande mycket i det tysta. en kan verkligen undra vad prins Daniel egentligen tänker

   Radera