onsdag 4 september 2024

Veckans kulturfråga v. 36 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 36: Vilka böcker med musik i titeln vill du tipsa om?
Romeo and Juliet Dire Straits en grupp jag alltid gillat. Nocturner: five stories of music and nightfall är en novellsamling från 2009 av Kasuo Ishiguro som jag ännu inte läst. Den finns även på svenska i översättning av den rutinerade Rose - Marie Nielsen. Kärlekens musik av den indiske författaren Vikram Seth står sedan länge på min läslista. (Jag var väldigt förtjust i En lämplig ung man.) En fauns eftermiddag av Stéphane Mallarmé tonsattes av Claude Debussy. Författaren blev upprörd och hävdade att det fanns tillräckligt med musik i texten. Sedan lyssnade han
och blev djupt intagen. Nu ska vi sjunga av Alice Tegnér är en riktig klassiker. Den har använts mycket i familjen. Misterioso av Arne Dahl är också ett stycke av Thelonius Monk. I den första boken om A - gruppen spelas det mycket jazz. Boken är också filmad. Buddy Bolden Blues av  Michael Ondaatje handlar om jazzkornettisten Buddy Bolden som tillsammans med sitt band sägs ha skapat jazzen.

6 kommentarer:

  1. läst några av Ishiguru, Nocturner har jag i bokhyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag gillar omslaget och jag brukar gilla Ishiguro

      Radera
  2. Många napp i din damm!!! Mitt ex av "Nu ska vi sjunga" är rätt slitet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. med åren blir det ju så. jag tar fortfarande fram Nu ska vi sjunga då och då

      Radera
  3. Kärlekens musik tyckte jag mycket om när jag läste den. Vi hade också Nu ska vi sjunga och sjöng massor när jag var liten.

    SvaraRadera
  4. ska låta det bli av att läsa Kärlekens musik

    SvaraRadera