onsdag 19 januari 2022

Veckans kulturfråga v. 3 2022

 

enligt O: Veckans kulturfråga v.3: Vilken film eller TV - serie var bättre än boken?

Det var en svår fråga. Boken är så gott som alltid bäst, men jag har sett en del filmer och TV - serier som på något sätt varit lika bra som böckerna de bygger på. Men jag vet - jag hör mig själv i andanom säga - att det här var bättre än boken, men givetvis kommer jag inte på vilken film/TV - serie/bok just nu. Jo, jag skulle kunna säga Alice i Underlandet, som jag aldrig kommit igenom som bok, men däremot  hade stort nöje av Tim Burtons filmatisering. Detsamma gäller för övrigt Sagan om ringen och Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin

Lika bra kan jag komma på några stycken: Atonement av Ian McEwan, Krig och fred av Tolstoj och  Borta med vinden. 

8 kommentarer:

 1. Sagan om ringen-trilogin läste jag på 1970-talet, tyckte om, och tyckte om filmatiseringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har aldrig lyckats läsa ens första delen. men jag kan gott se filmerna

   Radera
 2. Underbart att hitta en person till som inte äääälskar Alice! Jag tyckte boken var urtrist. "Borta med vinden" har jag (konstigt nog) fått för mig att jag vill läsa, men det blir inte av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, Alice och jag är inte kompatibla. jag skulle också gärna läsa Borta med vinden. men jag vill ha den gamla med dubbla spalter som stod i föräldrarnas hylla. undrar just var den hamnade?

   Radera
 3. Jag kanske borde ta och titta på Alice. Har faktiskt tillgång till ungarnas Disney +. Jag var inte heller överförtjust i boken. Sagan om ringen älskar jag, både som bok och film. Funderar på att lyssna på den (har tidigare bara läst x flera). Det sägs att "Gollums" inläsning är lysande. Svensk inläsning av den nya översättningen går fetbort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tim Burtons tolkning är lysande tycker jag. just det! det kanske går att lyssna på Sagan om ringen. tänkte inte på det

   Radera
 4. Sagan om ringen kom jag inte igenom när jag läste, men älskade filmatiseringarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har försökt läsa Sagan om ringen flera gånger, men det gick inte. däremot har jag med nöje sett filmerna

   Radera