onsdag 28 oktober 2020

Veckans kulturfråga v. 44 2020

enligt O: 

Veckans kulturfråga: Vilka är dina favoritskildringar av hösten? 

Vill du läsa? av Elsa Beskow. Den första läseboken under  under första skolåret. 1935 kom den första upplagan som användes av skolbarn under tre decennier. Den är fin och innehåller många djupa sanningar som till exempel: Mor-mor är rar... Och fina dikter som 

Det glimmar i guld och i klaraste rött, Det prasslar så sakta i parken, ty hösten är kommen och björkar och lönn de fäller nu bladen till marken... (Ur Höstvisa). 


Höstlig kvartett av Barbara Pym handlar om fyra udda personer på ett kontor som alla närmar sig pensionering. De är inte vänner precis, men en av männen som är lite kyrklig utav sig hjälper i alla fall en av kvinnorna när hon blivit bostadslös. Det händer inga stora saker. Alla fyra är upptagna med att leva sina små liv. Alla är ensamma och barnlösa och verkar inte så socialt begåvade. Barbara Pym är en mästare på den här sortens berättelser. Höst i överförd betydelse alltså.

1. Höst

Med sin långa svarta näbb,

hackar en mossfärgad gröngöling
vita små myrägg ur bergsskrevan.
Röd är hans luva
röd som rönnbärsklasen
vilken förbindligt närmar sig fönsterglaset
sakta knackar och viskar:
Sommaren är förbi
sommaren är förbi
men hösten är en underbar tid!

Lennart Hellsing 
 

4 kommentarer:

 1. Pyms bok har jag i bokhyllan, får ångest av första läseböcker, kunde läsa men hade ingen nytta av det

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var en sådan där gammal läsebok som det var roligt att bläddra i. jag kunde också läsa när jag började skolan

   Radera
 2. Jag älskade att läsa gamla läseböcker när jag var liten. Sörgården var mormors och Vill du läsa var mammas. Tack för fina dikter också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jag gillar också gamla läseböcker och böcker i svenska. tror inte att vi hade Vill du läsa i skolan, men å andra sidan minns jag inte vad vi hade

   Radera