tisdag 14 april 2020

Tisdagstrion v. 16: Starka kvinnor

Ugglans&Bokens tisdagstrio handlar om Starka kvinnor
1. Sara Danius. 19 april 2018 var det knytblusmanifestation som stöd för Sara Danius. Jag var i Stockholm den dagen och hade lyckats få till en knytblusrosett. Hon var verkligen en stark kvinna som jag beundrar mycket. Dessutom var hon en fantastisk stilist, vilket går att konstatera i t. ex. Husmoderns död och Den blå tvålen
2. Elin Wägner. Otroligt vad den kvinnan hann med under sin ganska korta levnad, 1882 - 1949. Hon var radikalpacifist, kvinnosakskvinna och arbetade för att kvinnor skulle få rösträtt och rätt att arbeta. Hon höll föredrag och skrev böcker och hann med den ena (olyckliga) kärlekshistorien efter den andra. Hon var intelligent, snabb och vass i repliken och orädd.
 3.Indira Ghandi, dotter till Jawaharlal Nehru, självständighetsaktivist och Indiens förste premiärminister. Hon var enda barnet och stod sin far mycket nära och kom ju så småningom också att bli premiärminister i Indien. Jag minns att jag läste den här boken med stort intresse och häpnade över att någon vågade sitta som styrande i Indien. Annakarin Svedbeerg bodde under många år i Indien och var personligen vän med Indira Gandhi

27 kommentarer:

  1. Gillar att Sara Danius finns med i din trio - inget kunde passa bättre!

    SvaraRadera
    Svar
    1. nä, hon är ju en beundransvärd knytblus

      Radera
  2. Varje gång jag ser Indira Gandhis namn så förundras jag över att Indien, som fortfarande är ett sorgligt ojämlikt samhälle, har haft en kvinnlig premiärminister. Flera andra länder som man inte tänker på som jämlika har lyckats med detta. Medan Sverige, som gärna ser sig som mest jämlikt i hela världen, ännu inte har haft en kvinnlig statsminister.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det har du rätt i. det är verkligen förunderligt!

      Radera
  3. Husmoderns död står oläst i hyllan. Boken om Wägner är jag nyfiken på. Den om Indira Gandhi kände jag inte till. Minns vagt när hon blev skjuten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Husmoderns död är så läsvärd. Wägner har jag snart läst ut. jag var väldigt fascinerad av IG en tid

      Radera
  4. Boken om Elin Wägner är jag nyfiken på :)

    SvaraRadera
  5. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

    SvaraRadera
  6. Intressant trio. Indira Ghandi måste ha haft stor styrka. Elin Wägner också. Roligt att du har så olika kvinnor i din trio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. fantastiska kvinnor var och en på sin tid och på sitt sätt

      Radera
  7. tänk så många fantastiska kvinnor, trevligt tema
    (Dick Harrison hade synpunkter på urvalet av de 200 kvinnor som professor Lisbeth Larsson har skrivit om i sin nya bok... men han kan ju skriva en egen bok)

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag vet att det fanns invändningar mot Larssons bok. urval får ju alltid kritik. det finns så många fantastiska kvinnor. Wägner har golvat mig

      Radera
  8. Jag har inte läst någon av dina, men känner till dem.

    SvaraRadera
  9. Wägner hade jag faktiskt inte en tanke på. Inte heller Indira Ghandi. Fin trio!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag har just läst Knutsons biografi om EW och är full av beundran. hur orkade/hann hon?

      Radera
  10. Den där boken om Indira Gandhi blev jag nyfiken på, har alltid varit fascinerad av Indien, dock tyvärr aldrig tagit mig dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. har inte heller varit i Indien. fruktar kulturchock

      Radera
  11. Sara Danius är väl den jag vet minst om utav dessa, förutom det där med knytblusen då, som jag nu förstått är viktig i sammanhanget. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. den blev ju det. jag rekommenderar Husmoderns död

      Radera