onsdag 31 januari 2018

Tematrio - rasism/slaveri

Lyran: Temat är inspirerat av en roman jag läser just nu och det är ett tungt, men viktigt tema. Berätta om tre bra böcker eller filmer som handlar om rasism/slaveri!
1. Tove Alsterdal, Kvinnorna på stranden
Kvinnorna på stranden är författarens debutroman. Det är en kuslig, svart
thriller som rör sig i den verklighet som döljer sig bakom/under den yttre  det vi ser. Eller tycker oss se. Det handlar om människohandel och slaveri och några människor som ger allt i kampen mot detta.
 


2. Harriet Beecher Stowe, Onkel Toms stuga
Romanen kom ut 1852 och handlar om den kristne slaven onkel Tom som efter att ha levt under en god slavägare blir  såld till en riktigt ond. När onkel Tom vägrar ange några andra slavar som rymt går han ett grymt öde till mötes.
3. Margaret Atwood, Tjänarinnans berättelse 
En teokratisk totalitär regim har tagit makten. Den smög sig in sakta men säkert för att plötsligt slå till med full kraft från den ena dagen till den andra. Kvinnorna fråntas alla rättigheter. Deras banktillgångar överförs till mannen. De är förbjudna att läsa och skriva; det finns inga speglar, knivar, saxar eller rep. Kvinnorna blir vandrande livmödrar på två ben eller uppasserskor. Överallt finns det Ögon och Väktare. Tala om slaveri!

11 kommentarer:

 1. Kvinnorna på stranden vill jag läsa.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. läs och se Atwood! det ångrar du inte!

   Radera
 3. Atwoods bok måste jag nog läsa. Jag har bara sett TV-serien och den är ju grym!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det går bra att både läsa bok och se serie. mycket bra båda delarna

   Radera
 4. Onkel Toms stuga är ju en sådan välkänd klassiker man borde läsa. Atwoods bok fick vara med som en extra bonus i min trio. Verkligen en förfärlig och stark historia om slaveri. Tove Alsterdals bok vet jag inte om jag vågar mig på, så skrämmande med människohandel, blir så beklämd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vet inte riktigt vad en skulle tycka om Onkel Toms stuga i dagens läge. Atwood är alltid lika bra vad hon än skriver. Alsterdals bok behandlar ett dystert ämne

   Radera
 5. Jag har inte läst någon av de tre, men vill läsa allihop. Jag kanske nöjer mig med att se filmatiseringen av Atwoods bok och går vidare till att läsa hennes bok Hjärtat stannar sist som står här och väntar.

  SvaraRadera
 6. Hjärtat stannar sist har jag kvar att läsa.
  men jag läste nyss Hag - Seed och den var väldigt smart och munter. Tjänarinnans berättelse kan en både se och läsa. det stör inte

  SvaraRadera