torsdag 4 juli 2024

Helgfrågan Sommar v. 27 2024

Mia har bestämt sig för en Helgfråga Sommar där vi tipsar varandra om utflyktsmål, bra TV - serier, läsning, musik, mm.

Jag kan genast tipsa om en bok som jag har bingelyssnat på i nästan två dagar. Andnöd (länkat till Bokus) av Amy McCulloch. Jag läste nyligen om den på ett par bloggar och blev omedelbart intresserad och laddade ner den som e-ljudbok. Trots att jag inte var riktigt förtjust i uppläsaren har jag lyssnat varje vaken minut känns det som. Cecily Wong, journalist på fallrepet, ska bestiga världens åttonde högsta berg, Manaslu, 8 163 m ö h, för att få göra en intervju med en världsberömd bergsbestigare, Charles McVeigh, som klättrar utan rep och syrgas. Mycket står på spel för Cesily. Hon skriver för tidskriften Vildmarksäventyr och hennes chef gör ingen hemlighet av att hon egentligen inte tror att Cecily är rätt person för uppdraget. Cecily får inget betalt förrän hon presenterat sin artikel. Jo, resan, kanske. Cecily är orädd och egentligen ganska dumdristig ibland, men som regel tar hon sig ur de prekära situationen hon ställer till för sig själv. Amy McCulloch blev själv yngsta kanadensiska kvinna att ha bestigit Mansalu i Himalaya. Hon är en van klättrare och kan branschen vilket ju också framgår av berättelsen. Det blir mycken syrgas, kyla, storm, laviner is och snö och som om inte det vore nog rör sig en mördare i gruppen av mer eller mindre proffsiga bergsbestigare. Cecily hör tunga steg utanför sitt tält i natten och en speciell visslad melodi. Det är ohyggligt spännande. Jag uppskattar nog klättringen och alla fakta omkring den allra mest. Jag misstänker nästan alla männen i gruppen i tur och ordning för att vara mördaren och kanske tycker jag att det blev det några fnurror på tråden för mycket alldeles på slutet. Men det är petitesser och ska inte hindra någon från att läsa boken.

Titel: Andnöd

Författare: Amy McCulloch

Översättare: Gabriel Setterborg

Förlag: Modernista

Tryckår: 2024

Antal sidor: 389

10 kommentarer:

 1. Den boken hade jag aldrig hört om förut så det var ett riktigt bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag kände inte heller till den tidigare

   Radera
 2. riktigt bra bok, McCulloch år ju duktig bergsklättrare och blev 2019 den yngsta kanadensiska kvinna att bestiga Manaslu i Nepal

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag skriver ju det i mitt inlägg också. det märks tydligt att hon vet vad hon talar om

   Radera
 3. Jag såg också den på nån blogg och jag brukar gilla den här sortens "äventyr" - kanske för att det ligger så otroligt långt utanför min comfort zone? Jag är både höjdrädd och otränad! Men har läst en rad skildringar av försök att bestiga Everest exvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag läser alltid om bergsbestigningar och ensamseglingar för det ligger så långt bortom det jag skulle våga göra

   Radera
 4. Jag vet att du läste om den på min blogg. Och visst är det en bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. en utav bloggarna jag läste om Andnöd på var din det vet jag. jag gillade den verkligen

   Radera
 5. jag tyckte jättemycket om den så det tycker jag att du ska göra!

  SvaraRadera