onsdag 30 augusti 2023

Veckans kulturfråga v. 35 2023


enligt O: Veckans kulturfråga v. 35: Kulturella verk om odling

Odla i stan är en bok som kan få den mest förhärdade asfaltblomma att spruta glädjetårar! Den är så vacker, optimistisk, entusiastisk; så poetisk, så pedagogisk och så heltäckande trots det ringa sidantalet. Peter Streijffert är författare och Lars Hallström fotograf.

Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon - McKenna.
Tag lika delar av Flickornas julbok och Morden i Midsomer - bortsett ifrån morden - och tryffera med lite Emmerdale Farm så får ni Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon McKenna, irländsk feel - good - författare.

Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson är en guldgruva av praktiska och teoretiska kunskaper om trädgårdar.  Undertiteln:  Om trädgårdar i litteratur och verklighet. Elegant leder Ambjörnsson sin läsare från morfars trädgård, ut i världen och bakåt i tiden till antika trädgårdar, klosterträdgårdar, kärlekens trädgårdar och trädgården som fantasi.

Jordens täppor av Lena Israelsson som samlat kunskap och idéer om köksväxter och odlingsmetoder från fyra världsdelar och ger oss massor av tips anpassade till svenska förhållanden. Boken innehåller växtpresentationer, odlingsråd och -metoder, kulturhistoria, recept och ett överdådigt bildmaterial. Personlig favorit.

7 kommentarer:

  1. egentligen skulle ett av mina foton från Ryssland varit med i Lena Israelssons bok men layoutaren valde annat... Ronny Ambjörnssons bok är fin, hans morfars koloniträdgård i Delsjö i Göteborg har jag besökt.

    Den glömda rosenträdgården av Marita Conlon-Mckenna tyckte jag om. Stadsodling är intressant

    SvaraRadera
  2. jag är mycket förtjust i Israelssons bok. och Ambjörnssons. och många andra. synd att din bild inte kom med

    SvaraRadera
  3. Det har faktiskt blivit mycket mer vanligt att folk i stadskärnor lyckas hitta fläckar där de kan odla både nyttigt och snyggt.

    SvaraRadera
  4. ja, det är helt fantastiskt. och på balkonger kan det vara rena växthusen

    SvaraRadera
  5. Tack för spännande tips! Jag har faktiskt aldrig göra något av Marita Conlon - McKenna, men det borde jag kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. den där hattaffärsboken som kom först var jag lite förtjust i. den här var mera medioker

      Radera
    2. den där hattaffärsboken som kom först var jag lite förtjust i. den här var mera medioker

      Radera