torsdag 30 juni 2022

Hett i hyllan

 

Nu var det jättelänge sedan jag var med på Monikas läsutmaning Hett i hyllan. Det handlar om olästa böcker som fått stå på tok för länge i hyllan. Eftersom jag just läst (men inte skrivit om) Hundra år av ensamhet av nobelpristagaren Gabriel Garcia Márquez kom jag osökt in på Biblioteket i Babel av Jorge Luis Borges. En av Marquez inspirationskällor var just Borges. Borges hade ingen omfattande produktion och är mest känd för sina två novellsamlingar Fiktioner och Aleph. Biblioteket i Babel innehåller noveller ur dessa båda samlingar. Fiktioner fick hänga med på ett hörn eftersom den står bredvid Biblioteket i Babel i hyllan. Fiktioner kom ut i sin helhet för första gången på svenska 1995 med ett utmärkt förord av författaren Gabriella Håkansson. Borges var den blinde bibliotekarien som visar på ett helt nytt sätt att betrakta världen. Boken och litteraturen står i centrum. Få av hans noveller/essäer saknar anknytning till litteraturen. Det som verkligen saknas i Borges berättande är kvinnor och relationer. Vänskapen mellan män är desto viktigare.

8 kommentarer:

 1. Jorge Luis Borges känner jag igen, men jag vet inte riktigt varifrån. Jag har i alla fall inte läst något, det vet jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. JLB dyker alltid upp i boksammanhang förr eller senare

   Radera
 2. Novellen Biblioteket i Babel har jag läst och jag tycker att den är helt fantastisk. Men de andra novellerna i samlingen har jag inte läst. Biblioteket i Babel vill jag gärna återkomma till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ska nu försöka göra slag i saken och läsa några noveller av JLB

   Radera
 3. Borges har ju varit ganska produktiv, nu har tre tjocka samlingsvolymer blivit översatta till svenska

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag vet. en kollega till mig har köpt dem och tänker läsa dem också

   Radera
  2. Borgesiana av Oscar Hemer passar bra till

   Radera
  3. det skulle jag nog behöva. tack för tips!

   Radera