onsdag 16 juni 2021

Veckans kulturfråga v. 24 2021

 

Enligt O

Vilken bok, film och/eller TV - serie om bröllop tycker du extra mycket om?

1. Jag börjar på 1600 - talet med Georg Stiernhielms beskrivning av ett bondbröllop i Bröllopsbesvärs Ihugkommelse. Här sparas inte på krutet. Det serveras stora mängder dryckjom, feta får, oxar, höns och gäss som massor av olika kryddor. Redan när bröllopsgästerna närmar sig festen skall den flottrika doften möta de kommande gästerna.

2. Bröllop i Mississippi av den fantastiska sydstatsförfattaren Eudora Welty (1909 - 2001). Dabney Fairchild ska gifta sig. Den brokiga släkten har samlats på familjen Fairchilds bomullsplantage. Lilla Laura är nio år och har nyligen mist sin mor. För henne blir bröllopsförberedelserna och festligheterna ett välbehövligt avbrott i den trista vardagen.


3. Gissa vem som kommer på middag. En film från 1967 med Sidney Poitier, Katherine Hepburn och Spencer Tracy i huvudrollerna. Regi: Stanley Kramer. Filmen presenterar en för tiden positiv syn på blandäktenskap. Paret Drayton blir betänksamma när dottern kommer hem med en icke - vit fästman. Fästmannens föräldrar är också tveksamma eftersom de vet hur samhället i allmänhet ställer sig till den här sortens relationer.

8 kommentarer:

 1. Spännande trio. Skulle vilja se filmen igen.

  SvaraRadera
 2. sett många mysiga filmer, minns inte namnen, tänkte på Hemsöborna av August Strindberg med Allan Edwall, Sif Ruud och Sven Wollter

  SvaraRadera
  Svar
  1. bröllopet i Hemsöborna var ju mest tragiskt

   Radera
 3. Gissa vem som kommer minns jag. En bra film. Sidney Poitier fick sitt genombrott med den filmen har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det var en bra film. det stämmer nog med Sidney Poitier. och det blev Spencer Tracys sista film

   Radera
 4. Dryckesjom, vad är det egentligen? :)

  SvaraRadera
 5. dryckjom är ett gammalt fint ord för starka drycker och dryckesvaror

  SvaraRadera