tisdag 26 mars 2019

Veckans topplista v. 13 - Romaner som baseras på verkliga händelser

Veckans topplista ska handla om romaner som baseras på verkliga händelser. Så här säger Johanna:
"Exakt hur sanningsenliga era böcker är bestämmer ni själva, men meningen är att det ska finnas en tydlig koppling till en verklig händelse eller person bland dagens bokval."

Birgitta och Katarina. Alexandra Coelho - Ahndorils fina roman handlar om Heliga Birgitta, hennes himmelska uppdrag och svårigheterna att kombinera detta med äktenskap och barn. Alldeles speciellt svårt är förhållandet till dottern Katarina. Birgitta är uppfylld av sin kallelse och lägger ett ok på sin dotter som vill något helt annat.  

Barnmorskan Katja Kettu. Barnmorskan Vindöga blir handlöst och ohjälpligt förälskad i den tyske SS - officeren Johann under det finsktyska Lapplandskriget 1944 - 45. Romanen är verklighetsbaserad och utspelar sig i trakterna kring Petsamo i norra Finland i området där Finland, Norge och Sovjetunionen möts.

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj skrevs 1985 och skaffade åtskilligt besvär med censuren för att få boken utgiven i hemlandet. Hon strök själv också. Tack vare att hon fick vara fristadsförfattare i flera städer, bland annat Göteborg, fick hon boken skriven. 

Själarnas ö. Den finlandssvenska författaren Johanna Holmström har skrivit en roman, som bygger på verkliga händelser. Dårhuset på Själö var ett komplement till spetälskesjukhuset som fanns där. 1889 blev det mentalsjukhus enbart för kvinnor och många tillbringade hela sina liv där och behandlades med metoder som arbetsterapi, varma och kalla bad, tvångströja, isolering och ishjälm. 

Ode till Beckomberga av Sara Stridsberg. Jackie har i många år åkt ut till Beckomberga mentalsjukhus för att besöka sin far, Jim eller Jimmie Darling,  som hamnat där efter sjävmordsförsök och alkohol- och narkotikamissbruk. Han lever på samma sätt som han spelar schack, utan att tänka, utan strategi, utan en tanke på framtiden. Pappan har viss verklig förankring och själva Beckomberga dokumenteras.

17 kommentarer:

 1. Svetlana A - bra att du kom ihåg henne! Beckombergaboken ska jag nog läsa. Ju fler topplistor jag läser nu, ju fler böcker kommer jag på som kunde ha varit med på min!

  SvaraRadera
  Svar
  1. så är det. har kommit på en hel del jag glömt

   Radera
 2. Har inte läst någon av dem. Själarnas ö låter intressant.

  SvaraRadera
 3. Svetlana har riktigt hems bakgrund, tänk vilket jobb hon har gjort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ett fantastiskt arbete. och tänk! alla som äntligen fick tala

   Radera
 4. Tack för intressanta tips. Kriget har inget kvinnligt ansikte har jag stående i bokhyllan. Borde verkligen läsa den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är fantastisk. så många kvinnoöden

   Radera
 5. Barnmorskan började jag på en gång i tiden men var tvungen att lägga den åt sidan och sen har det inte blivit av att ta upp den igen, men nu tycker jag nog att det börjar bli dags att göra det.Tack för tips om de övriga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den var väldigt bra men ganska hemsk

   Radera
 6. Två om fruktansvärda krig, två om hemska mentalsjukhus, en om en mor med storhetsvansinne... Hu, så många läskiga människoöden! Alla dina förslag låter väldigt bra och samtidigt väldigt tunga.
  Jag skulle vilja läsa "Barnmorskan", har för mig att jag såg att författaren blivit prisbelönt för den - men jag kan missminna mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är tungt vägande människoöden. alla böckerna är så bra

   Radera
 7. Själarnas ö har jag också med. Kriget har inget kvinnligt ansikte står sen länge på läslistan....Tack för de andra tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aleksijevitj är så bra. alla böckerna i listan är riktigt bra

   Radera
 8. Beckomberga och Birgitta och Katarina har jag läst med stor behållning. Tack för påminnelsen om Barnmorskan och Kriget har inget kvinnligt ansikte. De ska läsas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, de är väldigt bra. och det är faktiskt de andra också

   Radera
 9. Birgitta och Katarina var väldigt bra skriven! Riktigt intressant. Tack för övriga tips!

  SvaraRadera