tisdag 30 oktober 2018

Veckans topplista v. 44

Johannas deckarhörna: I dagarna firas Halloween och Alla helgons dag och vad passar då bättrepassar då bättre än att göra en topplista om spökhistorier. Jag upptäckte dock själv att det kanske inte är så enkelt att få ihop en lista baserat på enbart spöken, så om ni vill dryga ut med andra typer av gengångare som t ex vampyrer och zombies är det helt okej."

1. Triffidernas uppror av John Wyndham tyckte jag var riktigt otäck. Triffiderna var nyttoväxter som odlades överallt men som kom att bli livsfarliga för människan. När jag så småningom sett filmen också såg jag triffider överallt i naturen och hörde klappret av deras käftar. En riktigt otäck klassiker. 
2. Färjan av Mats Strandberg är det äckligaste och otäckaste jag läst. Jag hade ålagt mig att läsa den i rent studiesyfte. Den är välskriven och miljön är  utstuderat välvald, men allt detta slafsande och klafsande i blod och inälvor är groteskt. Det är lätt att sätta sig ini de stackars passagerarnas vettlösa skräck.
3. Epidemin av Åsa Ericsdotter, är också en väldigt otäck bok. Hälsopartiet sitter i regeringsställning. Skatt på fett och socker, fetmaoperationer och bantningspiller är det som gäller. Vissa barn får gå i specialklass för att få specialbehandling mot sina extrakilon. Fettmuskelkvot, FMK, har ersatt BMI som ansågs vara för generöst. Lattevalkarna ska bort! Till vilket pris som helst! 

4. Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle - av många deckarkännare kallad "the greatest detective story ever told" - är ett skrämmande fall som hamnar på Sherlock Holmes bord. Sir Arthur Baskerville är på väg hem till släktens gods som ligger på Dartmoorheden. Enligt sägnen jagas släkten av en jättelik hund och vid den senaste Baskervilles död fanns de stora tassavtryck vid kroppen. 
5. Halpin Fraysers död av Ambrose Bierce är en obehaglig psykologisk spökhistoria. Författaren räknas som arvtagare till Poe fastän mera cynisk och med en speciell humor. Halpin Fraysers död är en välkomponerad novell med övernaturliga inslag som författaren lyckas få att förefalla helt logiska. Bierce levde ett äventyrligt liv och ingen känner riktigt till hur/när han dog. Carlos Fuentes har skrivit en roman om honom med titeln Den gamle gringon.
Bonus:

12 kommentarer:

 1. Doyle är bra, 56 noveller skrev han, är det spöken i Färjan??

  SvaraRadera
 2. Baskervilles hund är den enda jag läst av böckerna på din lista.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte ändå om Färjan när jag läste den, fast det var väldigt blodigt

  SvaraRadera
 4. Färjan har jag läst. En riktig otäcking.

  SvaraRadera
 5. Baskervilles hund är den enda jag har läst av dina. Men du verkar ha fått ihop en hög riktiga otäckingar. De blodigaste håller jag mig nog borta från. Ambrose Bierce vill jag nog titta närmare på.

  SvaraRadera
 6. Ja hu, jag blev inte rädd förrän jag såg bonusbilden. Scary!

  SvaraRadera
 7. Färjan är verkligen en blodig historia, fantastisk bok :)

  SvaraRadera
 8. Inte läst någon av böckerna så tack för tipsen.

  SvaraRadera
 9. Triffidernas uppror ska jag läsa! Har den på engelska :)

  SvaraRadera
 10. Ambrose Bierce har jag aldrig hört talas om förr. Se där så lärde jag mig något nytt!

  SvaraRadera
 11. Är så sugen på Baskervilles hund.

  SvaraRadera