tisdag 23 oktober 2018

Veckans topplista - Italien

Johannas deckarhörna: "Veckans topplista drar idag till Italien. Det ska bli så spännande att se era listor med anknytning till det stövelformade landet vid Medelhavet!"
Eftersom Johanna talar om "det stövelformade landet vid Medelhavet" skippar jag både Sicilien och Sardinien

1.Mira och IrmaAv Sanne Gruber
Två parallella berättelser om två ganska olika kvinnor som dock visar sig ha mer gemensamt än bokstäverna i namnen. Man kan fundera över en hel del i boken; olika slags relationer, ålderdom, ensamhet, sjukdom, död och medicinsk etik.
2. Farväl till vapnenav Ernest Hemingway . 
Kärlek i skuggan av första världskriget och striderna mellan Italien och Österrike som rasar i norra Italien.  Den unge amerikanen Frederic Henry deltar som frivillig i kriget och förälskar sig i en engelsk sjuksköterska. 
3. Silvia Avallone, Stål
Jag kommer ovillkorligen att tänka på Maskinsång av Elmer Diktonius när jag läser Stål av Silvia Avallone.Hon beskriver stålverket i Piombino, Toscana, Italien,så man ser de stora byggnaderna, lyftkranarna, lastbilarna, masugnarna, röken, giftgula moln och  rödlila och svarta flammor. Man hör muller och dån och känner lukten av sot och rost. Det är som något taget ur en kuslig science fictionfilm. En självförsörjande mardröm.
4. C M Forester, Ett rum med utsikt
En ung flicka åker till Florens i början av 1900 - talet. Med sig har hon tant Charlotte som i filmatiseringen av romanen spelas av ingen mindre än Maggie Smith. Flickan spelas av Helena Bonham Carter. Varken flickan eller hennes förkläde har så mycketn erfarenhet av detn stora världen så när mr Emerson och hans son dyker upp är de ganska oförberedda båda två. 
5. Umberto Eco,  I rosens namn. Det var länge sedan jag läste den och länge sedan jag såg filmen, men jag minns den speciella stämningen, både den yttre och den inre. Avund och ränksmideri florerade. En kan tycka att munkar och andra kyrkans män borde veta bättre!

13 kommentarer:

 1. Ett rum med utsikt har jag sett som film. Om det nu är samma?

  SvaraRadera
 2. aha, Hemingway rantar omkring i Italien också, glömt att jag sett Foresters film med utsikt några gånger, Maggie Smith är så bra! Stål får fortsätta att vänta i bokhyllan

  SvaraRadera
 3. Stål kan jag tänka mig att läsa :)

  SvaraRadera
 4. Mira och Irma läste jag, köpte jag därefter. Transplantationsskildringar i böcker är ju ett av min specialintressen. Tar gärna emot tips om det ämnet!

  SvaraRadera
 5. Javisst! Farväl till vapnen och ett rum med utsikt utspelas ju i Italien. Ett rum med utsikt har jag bara sett som film. Mira och Irma verkar intressant.

  SvaraRadera
 6. Hemingway skulle nästan vara kul att testa att läsa. Tror att jag också har läst I rosens namn, men minns i så fall inget mycket från boken.

  SvaraRadera
 7. Stål har jg tänkt läsa- har aldrig tänkt på Hemingway i Italien!

  SvaraRadera
 8. Rosens namn har jag faktiskt både läst och sett, gillade nog boken bättre.

  SvaraRadera
 9. Stål och I rosens namn är jättebra böcker. Tack för övriga tips.

  SvaraRadera
 10. Avallone och Eco fanns på min lista med.

  SvaraRadera
 11. Av dessa är "Stål" den enda jag har läst. Tror att jag tyckte rätt bra om den ändå!

  SvaraRadera
 12. Rosens namn tyckte jag mycket om, och den hamnade på min lista också

  SvaraRadera