tisdag 9 oktober 2018

Veckans topplista v. 40- Brittiska klassiker

Johannas deckarhörna: "Temat för veckans topplista är idag våra favoriter bland de brittiska klassikerna. Det finns många namn att välja på och valet är idag fritt mellan att lista författare eller enskilda verk. Jag väljer att lista författare."
1. Moll Flanders av Daniel Defoe
MF föddes i det beryktade fängelset Newgate, som för övrigt författaren hade egen erfarenhet av. Hennes mor deporterades till Virginia och dottern hamnade i främmande händer. Moll Flanders  växer upp till en vacker flicka som dessutom är ganska naiv. Hon blir förförd av en herrskapspojke och gifter sig med hans bror för att ganska snart bli änka. Hon gifter sig flera gånger  och lyckas träffa på män som liksom hon själv är ganska äventyrliga och helt saknar de medel de ger sken av att äga. Pengar betyder allt. En ful flicka med pengar har alla de möjligheter en vacker flicka utan pengar saknar.


2. The Return of the Native av Thomas Hardy
Heden av Thomas Hardy; även utgiven med titeln Hemkomsten. Denna klassiker från 1878 inleds så här: “A Saturday afternoon in November was approaching the time of twilight, and the vast tract of unenclosed wild known as Egdon Heath embrowned itself moment by moment”. Egdon Heath är romanens verkliga huvudkaraktär. Thomas Hardy frambesvärjer ett magiskt, uråldrigt landskap fullt av liv. 


3. The Atonement av Ian McEwan
Filmen var otroligt bra liksom boken. Briony Tallis begår ett misstag som barn vilket får allvarliga konsekvenser för andra människor. Som vuxen försöker hon få en försoning till stånd. 


4. Wives and Daughters av Mrs Gaskell
Elizabeth Cleghorn Gaskell, eller Mrs Gaskell som hon allmänt kallades, föddes 1810 och dog 1865. Hon tog i sin första roman Mary Barton parti för arbetarna och i en senare roman, Ruth, drog hon fram prostitutionen. Jag ser henne som en föregångare till det moderna genombrottet i Norden. Wives and Daughters  är en mycket roande sedeskildring skriven av en vass penna.


5. Portrait of a Lady av Henry James
Portrait of a Lady (1881)  blev Henry James´ (1843 - 1916) genombrott som skönlitterär författare.  Det blev också hans mest lästa och älskade roman. Henry James gifte sig aldrig men lär i ungdomen ha varit förtjust i en kusin vid namn Minny Temple. Hon har lånat drag åt Isabel Archer.

27 kommentarer:

 1. En verkligt gt bra lista. Portrtait of a lady tror jag i te jag har läst. Och Thomas Hardy har jag nog aldrig läst. Skriver upp. Och Ian McEwan är ju så bra. Har inte läst denna dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att Atonement är hans bästa.
   Hardy fick nästan Nobelpriset

   Radera
 2. Defoe väntar i bokhyllan, Henry James föddes i New York så honom räknar jag inte riktigt... han reste mycket. Ian McEwan är nästan i min ålder... kan väl inte räknas till klassiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. amerikanskfödd brittisk författare med brittiskt medborgarskap.dog i Chelsea.
   McEwan är en modern klassiker

   Radera
  2. (han studerade vid amerikanskt universitet, Henry James kvinnor vistas i Schweiz, Italien... Paris, Washington Square... vilken bok handlar om England?)

   Radera
 3. Atonement är riktigt bra! Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den är osedvanligt bra. filmen också

   Radera
 4. Många obekanta böcker, den enda jag känner igen är Ian McEwan men har inte läst något av honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. McEwan är riktigt bra. något ojämn, men när han är bra så är han ovanligt bra

   Radera
 5. Oj, jag tror faktiskt inte att jag har läst en enda av dessa.

  SvaraRadera
 6. Jag känner igen Moll Flanders men vet ej om jag läst den, vi läste massa klassiker i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon var en pigg tös, som inte gjorde sig bekymmer om mycket. inte ens om barnen

   Radera
 7. Ian McEwan har jag läst flera böcker av, men inte den här, gör en mental notering. Moll Flanders känns bekant men osäker på om jag läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker att Atonement är hans bästa bok. och filmen var också jättebra. du hade kommit ihåg Moll Flanders om du hade läst den

   Radera
 8. Har inte läst en enda från din lista. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. håll till godo. jag tycker att alla fem är både lättlästa och bra

   Radera
 9. Defoe hade jag i princip glömt bort. McEwan har jag läst, men klassiker????

  SvaraRadera
  Svar
  1. tja, visst skulle en kunna kalla honom en modern klassiker. mycket modern.

   Radera
 10. Jag behöver läsa mer Hardy och James och Moll Flanders har jag inte läst men vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Moll Flanders kom i fin nyutgåva för ett par år sedan. Henry James är riktigt fin och Hardy har varit favorit i många år.

   Radera
 11. Oj! Hade väldigt dålig koll på dina böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. då är det bara att sätta igång och undersöka

   Radera
 12. Har inte läst någon av de här böckerna. Tack för tips!

  SvaraRadera
 13. Idel olästa för mig. Tack för tipsen!

  SvaraRadera