tisdag 24 april 2018

Veckans topplista v. 17 - Exotiska länder

Johannas deckarhörna: "Visst blir det lätt så att man nästan bara läser böcker som utspelar sig i Norden, Storbritannien och USA? Därför tänkte jag att veckans topplista skulle handla om böcker som utspelar sig i exotiska länder och på så sätt samla läsinspiration som tar oss med till andra platser runt om i världen." 
1. Richard Flanagans enastående roman Den smala vägen mot norr belönades  med Bookerpriset. Den tilldrar sig i Burma och handlar om ett vansinnigt järnvägsbygge genom djungeln för den japanske kejsarens räkning. Den bygger på författarens fars berättelse från tiden som slavarbetare i ett japanskt fångläger.
2. Den första hustrun av Jean Rhys. Den har också blivit utgiven under titeln Sargassohavet. Den första hustrun handlar om the madwoman in the attic, det vill säga Bertha Mason, Mr Rochesters första hustru. Vi möter henne först i Jane Eyre av Charlotte Brontê.

3. Kung Salomos skatt av Rider Haggard tilldrar sig i Kapprovinsen i Sydafrika. Den kom ut 1886. Kung Salomos skatt är en äventyrs- och eller pojkroman; en blandning av Odysséen, Skattkammarön och Indiana Jones kryddat med Gamla Testamentet och Ingoldsby Legends. Rider Haggard låter jägaren Allan Quatermain skriva boken. Han går motvilligt med på det eftersom hans båda kumpaner, Henry Curtis och John Good enträget ber honom. 

4. Gabriela Mistral kom ifrån Chile. Hennes mest berömda verk är Sången om en son. GM gjorde stora insatser inom pedagogiken och hon var chilensk konsul i ett flertal länder.  Hon kämpade också för kvinnors jämlikhet och frihet. Hennes bana kan i viss mån påminna om Selma Lagerlöfs. I sällskap med Elin Wägner besökte hon Selma Lagerlöfs Mårbacka och Selma Lagerlöfs grav. Hon fick Nobelpriset 1945.

5.  I Tystnaden av Shusaku Endo  skildras hur några unga portugisiska jesuitpräster på 1600 - talet åker till Japan för att bistå de kristna bröderna efter det att en legendarisk missionär förefaller ha försvunnit. De unga prästerna är förtröstansfulla och vid gott mod. De är beredda att lida för sin tro. Men de är inte beredda på den realitet som möter dem.

19 kommentarer:

 1. Ja vi har ju första hustrun gemensamt. Tystnaden verkar särskilt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tystnaden är en mycket stark upplevelse både som bok och film

   Radera
 2. Den smala vägen mot norr och Sargassohavet har jag läst. Kung Salomos skatt och Tystnaden blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kung Salomos skatt och Tystnaden är de verkliga motsatserna

   Radera
 3. Burma verkar intressant, allt regn i Sargassohavet... det kräver en hel del tankearbete att fatta kopplingen till Jane Eyre

  SvaraRadera
  Svar
  1. hur tänker du nu, Hannele? allt står ju där. kan det bli tydligare?

   Radera
 4. Har inte läst någon av böckerna. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 5. Intressanta tips! Jag har inte läst Sargassohavet, men jag har läst den hon skrev innan, Godmorgon, midnatt! Väldigt dyster och mörk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har läst några av hennes romaner. hon hade ju ett ganska tragiskt liv. tror att det speglas i hennes författarskap

   Radera
 6. Har inte läst någon av dessa. Men en som fått Booker-priset är med största säkerhet värd att söka upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. håller med! Booker - priset kan en lita på

   Radera
 7. Har inte läst någon av dessa, är generellt lite dålig på att läsa exotiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker att det är jätteroligt med främmande miljöer

   Radera
 8. kunde lika gärna vara Daphnes Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. näää, Hannele! hur tänker du nu då? Rebecca och Mr Rochester? hur kul vore det? Charlotte Brontë roterar i sin grav

   Radera
 9. Hm, inte läst någon av dessa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Tack för fina tips. Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera