tisdag 10 april 2018

Veckans topplista v. 15 - Vårkänslor


Johannas deckarhörna: "Veckans topplista handlar om vårkänslor: ett tema som är ganska fritt och går att tolka på många olika sätt. Det kan vara böcker som utspelar sig på våren, böcker du drömmer om att kunna läsa utomhus i vårsolen eller vackra omslag med vårkänsla. Hoppas ni hittar många roliga sätt att skriva om fem böcker som passar! Jag har valt fem böcker med titlar och omslag som får mig att vilja läsa dem i vår: sjungande koltrastar, en bistro i Bretagne, körsbärsblommor, maskrosor och gröna fingrar som odlar och planterar!"
1. Majs ljuva knoppar av Herbert Ernest Bates
En brittisk serie om den oemotståndliga familjen Larkin och deras vedermödor med vardagen. Feel - good från 50- och 60 talen. Filmat är det också.
2. April av Angelika Klüssendorf. Fortsättning på Flickan. Här handlar det om att försöka stå på egna ben utan att riktigt klara av det. Att vara ensam i tillvaron och träffa fel människor, hamna i alkoholberoende  och hamna på mentalsjukhus. OBS! Radioföljetong 23/4 - 14/5!
3. Skilda åt i vårens tid (Absent in the Spring) av Agatha Christie. Detta är ingen deckare. Den skrevs under namnet Mary Westmacott och handlar om en kvinna som i ensamhet rannsakar sig själv och summerar summerar sitt liv.
4. Högt ärade trana av Nina Södergren. 
Dikter i urval. Trandagen den 25 mars räknades  som den första sommardagen, då skulle skorna av och barnen skulle springa barfota utomhus. Dagen sammanfaller med Maria Bebådelsedag och Våffeldagen.
5. Lärkan. 1924 kom den ungerske författaren Dezsö Kosztolánys bok Lärkan ut. I en liten ungersk stad bor Antonia och Akos Vajkay med sin dotter Lärkan. Föräldrarna är 57 och 59 år och Lärkan är 35. Hon är ful och ogift och saknar charm. Hon sköter om sina föräldrar med kvävande omsorger och de i sin tur fladdrar omkring henne med överdriven ängslan. 

12 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av dessa, men det är ju väldigt vårliga omslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag koncentrerade mig på titlarna, men tranboken har verkligen ett jättefint omslag

   Radera
 2. Fem okända, fast Agatha C är man ju trots allt lite bekant med ... Diktsamlingen har ett väldigt fint omslag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. titlarna anknyter till våren, men tranbokens omslag är så vackert

   Radera
 3. Har inte läst någon av de här men omslagen är fina!

  SvaraRadera
 4. Beställde spontant Lärkan på bibblan. Jag vet inte varför :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är jättebra och mycket speciell och lite tragisk

   Radera
 5. Fina tips på vårböcker. Jag är nog mest intresserad av Agatha Christie-boken men jag har inte läst någon av de andra heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. läs Lärkan! den är ett mästerverk vaken mer eller mindre!

   Radera