torsdag 26 april 2018

Olikhetsutmaningen: födas och dö

enligt O: "Dags för veckans olikhetsutmaning och eftersom det är min födelsedag och det faktum att jag föddes just idag för alldeles för många år sedan, gör att veckans ordpar blir födas och ."

Att föda ett barn av Kristina Sandberg är den första titeln jag kommer att tänka på. Jag bara älskade Kerstin Sandbergs romaner om Maj och hennes husmors - och äktenskapsvedermödor. Fina kulturhistoriska skildringar är det också. Lite stoff fick Kristina Sandberg från sin egen släkt.

Avled stilla av Simone de Beauvoir läste jag för mycket länge sedan. En liten fin och mycket tänkvärd skildring av av moderns död i cancer. Hon ser sin levnadsglada mor brytas ner till en hjälplös människa. Gjorde döttrarna rätt som undanhöll sanningen för modern? Innebar operationen bara förlängt lidande. Förhållandet till modern har inte alltid varit det bästa.

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist handlar både om födelse och död. Hans gravida flickvän, Karin, har leukemi; barnet föds med kejsarsnitt; fadern ilar mellan neonatalavdelningenoch intensivvårdsavdelningen med snuttefiltar för att mor och dotter skull bekanta sig med varandras dofter. Karin ger sitt barn namnet Livia. Karin levde i sex dagar efter Livias födelse. Oerhört drabbande läsning.

Hem från festen av Merete Mazzarella. "Jag skrev för att ta tiden till vara, för att ta min mor till vara. Jag skrev för att muta in det svåra, för att få en smula distans", skriver Merete Mazzarella Hennes mor tyckte att livet var en fest. Annamarie Schreckvar stark och levnadsglad. Efter cancerbeskedet tog det bara tre månader för henne att dö.  

Jesu födelse inträffade förmodligen mellan år 7 och 4 f. Kr. Riktigt när och var vet man inte med säkerhet. Enda källorna är egentligen evangelierna.

10 kommentarer:

 1. Avled stilla av Simone de Beauvoir väntar i bokhyllan, ska bli intressant att läsa nu när man läst Syskonkärlek; skrämmande dominerande mor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det förstår jag. jag väntar och väntar på Syskonkärlek

   Radera
 2. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv låter som en gripande berättelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra och så sorglig!

   Radera
  2. egentligen hade jag inte tänkt läsa den, men så läste jag några sidor mitt i och så blev jag fast. mycket bra och otroligt sorgligt

   Radera
 3. Gillade Att föda ett barn, men har konstigt nog inte kommit mig för att läsa fler böcker i trilogin. Får bli ett sommarprojekt, de kräver koncentration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte mycket om första delen och läste andra också. sedan blev det en liten paus innan jag tog itu med den tredje

   Radera
 4. De tre böckerna om Maj står och väntar på att bli lästa, jag hoppas på tid för det snart. Tom Malmquists bok köpte jag, men sedan blev jag litet avskräckt av att vissa inte alls gillade den, men jag skall nog ändra mig om den låter det som. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Tom Malmquists bok låter väldigt hjärtskärande. Böckerna om Maj ska jag läsa någon gång. Kanske dags i höst. Vem vet.

  SvaraRadera