torsdag 15 mars 2018

Olikhetsutmaningen: kropp och själ

enligt O har magsjuka och önskar sig inget hellre än en sund själ i en sund kropp. Därför blir veckans utmaning kropp och själ i kulturen.
Det jag först kommer att tänka på är Själarnas ö av Johanna Holmström. Den har jag nyligen läst och tyckte mycket om. Själarnas ö har verklighetsbakgrund. 
Själamakerskan av  Michela Murgia tilldrar sig på Sardinien där dödshjälp var tillåtet fram till 1960. Det berättas också om s. k. själabarn. 
sekwa
Dagbok om min kropp av Daniel Pennac. Redan som 13 - åring började författaren föra dagbok om sin kropp och alla dess förändringar. Det höll han på med fram till sin död vid 86 års ålder.   
Norstedts
Kroppens sällsamma liv efter döden. Likets kulturhistoria av Mary Roach. Hur vet man att man är död? och Ur askan i komposten är ett par av kapitelrubrikerna. Författaren skriver så här i förordet: "Som jag ser det är det inte alltför stor skillnad mellan att vara död och att befinna sig ombord på ett kryssningsfartyg. Det mesta av tiden går åt till att ligga på rygg. Hjärnan är avknäppt. Man börjar bli lös i hullet. Det händer inte särskilt mycket nytt och inget förväntas av en."

7 kommentarer:

 1. intressanta böcker, själv blundar jag gärna för vad som finns inne i kroppen - och är för gamma för att bry mig alltför mycket om det yttre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har lite svårt att blunda för varken det inre eller det yttre.

   Radera
 2. Kroppens sällsamma liv efter döden låter som en bok jag skulle kunna uppskatta.

  (PS. Jag läste din kommentar på min blogg. Jag förmodar att du menar att du INTE uppskattar klafsande i blod och tarmar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. den skulle du nog gilla, Robert. den är saklig och rolig.
   så klart vill jag inte klafsa i blod och tarmar

   Radera
 3. Dagbok om min kropp har jag glömt bort att jag vill läsa. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. så bra att du fick påminnelsen då

   Radera