torsdag 9 mars 2017

Olikhetsutmaningen: nytt och gammalt



enligt O: "Dags för en ny veckoumaning som jag valt att kalla för olikhetsutmaningen. Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt! Idag handlar det om något nytt och något gammalt" Kul med en ny torsdagsutmaning!
Nytt: Anna Larsdotters uppmärksammade bok Kvinnor i strid (klickbar titel) som kom ut på Historiska Media 2016. I tisdags hade jag nöjet att lyssna på författaren själv som berättade om sitt militära intresse i allmänhet och kvinnor inom det militära i synnerhet. Bland de kvinnor som klätt sig som män för att få delta i strid, som Anna Larsdotter berättar om i boken, fanns adelsdamen Ulrika Eleonora Stålhammar från Svenarum i Småland. 1713 byter hon kläder i skogen och blir Wilhelm Edstedt. Hon hade sett hur hennes fem systrar blivit tvungna att gifta ner sig för att få sin försörjning och så ville Ulrika Eleonora inte ha det. Hon tog stora risker. Det var förbjudet för en kvinna att vara soldat. Det var förbjudet för en kvinna att klä sig i manskläder, men Ulrika Eleonora trotsade dessa förbud. Och som inte detta vore nog; hon gifte sig med en annan kvinna! Och det var ju ett brott som var belagt med dödsstraff. Nu var kvinnorna inte lesbiska och de slapp undan med mycket lindriga straff. Ulrika Eleonora deltog som artillerist i strid genom att bl. a. ladda kanoner. Ladda - inte avfyra. Det sköttes av någon med högre lön och bättre pension.
Gammalt: 1843 skrev Fredrika Charlotta Runeberg romanen Fru Catharina Boije och hennes döttrar. Boken fick ligga i skrivbordslådan i femton år tills Zacharias Topelius hunnit publicera en historisk roman. Inte kunde en kvinna vara först med det, resonerade Fredrika Charlotta! Självkänslan var det si och så med. Romanen tilldrar sig under den stora ofreden 1700 - 1721; alltså under samma tid som Ulrika Eleonora Stålhammar/ Wilhelm Edstedt var aktiv som soldat. Läsaren följer Catharina Boije och de två döttrarnas öden som utvecklar sig så olika mycket beroende av deras respektive personligheter. Mer om denna bok vid senare tillfälle. På bilden berättar Merete Mazzarella.

12 kommentarer:

  1. Låter som intressanta böcker. Har just läst Blå stjärnan av Jan Guillou, och där finns det kvinnor i strid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. får ta mig en titt i den också. dessa kvinnor finns inte med i historieböckerna

      Radera
  2. Det var väldigt intressanta böcker. Själv såg jag just en dokumentär om kvinnliga signalister under andra världskriget. Otroligt smal genre kan jag säga. Kvinnor i krig är en väldigt glömd grupp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte bara krig - strid. och de var många överallt. men ingenstans i historieböckerna kan en läsa om dem

      Radera
  3. Spännande, blir sugen på att läsa båda dina böcker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. de är mycket läsvärda var och en på sitt sätt

      Radera
  4. Kvinnor i strid låter väldigt intressant :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. varför har ingen berättat om dem tidigare? de har ju alltid funnits med

      Radera
  5. Tack för spännande tips.

    SvaraRadera
  6. Mycket spännande tips! Tack för det :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. alla dessa bortglömda kvinnor som gjort stora insatser utan att få något erkännande. och det långt fram i tiden

      Radera