fredag 9 maj 2014

På spaning som serie

Utomordentligt ambitiöst och ganska djärvt att anpassa På spaning efter den tid som flytt (1913 - 1927) av Marcel Proust (1871 - 1922)  till grafisk roman! I del 1, Combray,  möter vi de kända scenerna med madeleinekakan och lindblomstéet, hagtornshäcken och fraset av mammas klänning när hon - äntligen! - kommer för att säga godnatt.
Vi får möta många egenartade personer med speciella vanor och uppfattningar om hur man beter sig i sällskapslivet. Och ett samhälle med stark klassindelning. På något ställe kom jag osökt att tänka på hur ett gäng damer i någon roman av Jane Austen kunde sitta och kommentera människorna omkring sig. Serien är snygg och prydlig med tydliga bilder i fina färger. Språket är naturligtvis något mera avancerat än det man vanligtvis möter i serier, men det bör inte avskräcka någon. Jag, som är en något motvillig serieläsare, hade inga svårigheter att ta till mig spaningen i serieversion.
Teckning och bearbetning är gjord av reklammannen Stéphane Heuet, född 1957. Den svenska texten baseras på Gunnel Vallquists översättning. Fyra delar har hittills kommit ut på svenska.  Sammanlagt planeras sjutton delar. 
 
 

9 kommentarer:

 1. Jag som gillar serier, men inte orkat ge mig på "På spaning..." kanske skulle klara av det i den här formen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är nog perfekt för dig, Freja!

   Radera
 2. Häftigt, de m köpte jag för länge sedan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är inte så snabb när det gäller serier, Hannele...

   Radera
  2. Det här är ju inte serier... Röda rummet finns, Jane Austen och massa bra litteratur.

   Radera
  3. jag menar att serier idag är inte detsamma som typ 1960

   Radera
 3. Den kanske man skulle prova på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Lena, den är helt överkomlig. känns som mitt emellan serie och vanlig roman

   Radera