Enligt O tycker påpassligt nog att det är dags för Bokgeografi Israel
En intressant uppgift som krävde en del tankearbete och lite rotande i hyllorna.
1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag kom på en bok som jag var mycket fascinerad av för många år sedan. Den var bunden i blått biblioteksband. Yael Dayan, Min krigsdagbok. Sinai 1967. Hon skriver om sina upplevelser i sexdagarskriget 1967 där hon stred tillsammans med sin far Moshe Dayan, israelisk militär och politiker. Hon var då 28 år.
Samuel Agnon, född 1888 i Galizien, död i Jerusalem 1970, israelisk författare som delade Nobelpriset med Nelly Sachs 1966. Han skrev bl. a. novellsamlingen I havets mitt och andra noveller och Trohetseden. Jag har en allmän känsla av att han är ganska bortglömd.
Älskaren (1980) är skriven av en av Israels främsta författare, A. B. Yehoshua. Med Älskaren - en tankeväckande underhållningsroman - introducerades han för svenska läsare. Adams fru har en älskare, som inte kommer tillbaka efter oktoberkriget 6 - 25 oktober 1973 mellan Israel och arabstaterna. Adam saknar honom lika mycket som hustrun och ger sig iväg för att utröna älskarens öde.
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Yasmina Khadra, Sirenerna i Bagdad är en otroligt bra roman som på ett fantastiskt sätt beskriver de mekanismer som gör att en helt vanlig människa kan bli terrorist. Algeriern Yasmina Khadra, som egentligen är militär, skriver under sin frus namn för att markera sin solidaritet med den algeriska kvinnan. Vad gör han då i en Bokgeografi som ska handla om Israel? Jo, han behandlar samma tema som den israeliske författaren Amoz Oz i Hur man botar en fanatiker. (Samme Amos Oz som skrev den underbara självbiografiska romanen En berättelse om kärlek och mörker.)
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.
Svaret på den fråga blir Shani Boianjiu, Det eviga folket är inte rädda.
Den handlar om unga israeliska kvinnors militära utbildning och är på sitt sätt lite släkt med Yael Dayans krigsdagbok.
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Israel.
Igår, 28 maj, firades Jerusalemdagen, Yom Yerushalayim,
till minne av när Jerusalem blev en hel stad efter sjudagarskriget 1967
Gillar dessa bokgeografiska utmaningar, mycket att läsa om och fundera på. Yasmina Khadra har jag också läst och tyckt om, kanske ska jag göra ett nytt försök med A. B. Yehoshua även om jag inte var så förtjust i den enda bok jag läst hittills, Kvinnan i Jerusalem.
SvaraRaderaja, Bokmoster, det är riktigt inspirerande att tänka litterärt och geografiskt. Kvinna i Jerusalem har jag inte läst
RaderaFina tips från dig. Jag tycker mycket om att läsa om Mellanöstern. Jag kan fylla på med novellisterna Englander och Keret.
SvaraRaderajag tycker också om att läsa om Mellanöstern. Keret har jag redan reserverat på bibl., men Englander tänkte jag inte på. tack för tips!
RaderaTrevligt att få boktips på författare som man inte känner till sedan tidigare.
SvaraRaderadet är ju det som är så kul med bokbloggar, Lena! man får så många olika tips
RaderaJa! Läs Det eviga folket...! Och David Grossmans på flykt från ett sorgebud, om du inte redan gjort det!
SvaraRaderaDet eviga folket ska jag absolut läsa. Grossman också även om jag bävar för det där med att förlora ett barn
Radera