tisdag 6 maj 2014

Tematrio - Krigets fasor

Vad har vi läst om kriget fasor, undrar  LYRAN 
i sin tematrio denna veckan.

BARNMORSKAN av Katja Kettu 
Det är tiden för det s. sk. Lapplandskriget; 1942 - 44.
Miljön är trakterna kring Petsamo långt upp i norr där Norge, Finland och Sovjetunionen möttes. Här rör sig ryssar, tyskar, skoltsamer och finnar. Det är en grym krigsskildring, men här finns också lyriska inslag och en kärlekshistoria av det ovanligare slaget.

OM MAN ÄNNU FINNS  av Rose Lagercrantz.
En kartläggning av släktens historia och de färgstarka personerna som överlevt förintelsen. Eller inte. De som överlevt ville ofta inte tala om sina upplevelser. Rose Lagercrantz mor var inte säker på att hon ännu fanns. Författaren reste runt och sökte, ringde och skrev för att spåra sin svårfångade familj.

DE FATTIGA I LODZ av Steve Sem - Sandberg. En storslagen roman om det judiska gettot i polska Łódź under andra världskriget.  Nazisterna utsåg den judiske affärsmannen Chaim Mordechai Rumkowski som lägerledare. Det visar sig att han är en mycket komplicerad person som å ena sidan bygger upp ett fungerande samhälle i lägret, som gör att det lämnas ifred av nazisterna i det längsta. Å andra sidan är det han som pekar ut vilka som kan skickas till gaskamrarna. Och han har åtskilligt mera på sitt samvete.
Författaren fick Augustpriset 2009 för De fattiga i Łódź .

 

11 kommentarer:

 1. De fattiga i Lodz har jag läst men de två andra känner jag inte till. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. de är också mycket bra, men Kerttu är otroligt naturalistisk

   Radera
 2. Jag har ännu inte läst De fattiga i Lodz. Den står i bokhyllan, men ibland tycker jag det tar emot att börja på böckerna som man anar är jobbiga pga av det hemska innehållet, hur bra man än anar att de är... Men det får väl snart bli skärpning på den punkten! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag drar mig också för att läsa om krig och där barn far illa. men det beror ju mycket på hur det skrivs också

   Radera
 3. Har inte läst dessa men vill gärna läsa dem för jag tror de är väldigt intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Lena, de är mycket intressanta och närmar sig ämnet på helt olika sätt

   Radera
 4. De fattiga i Lodz står i min hylla och vill bli läst. Det får bli en sommarbok i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den måste få ta tid, så det är nog bra att ha den som ett sommar - och/eller semesterprojekt

   Radera
 5. Trots (eller kanske på grund av) att jag både gjort lumpen och jobbat i försvarsmakten så är inte krig det jag helst läser om. Det här var en svår triss för mig att lösa, men du lyckades bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, Freja! nej, jag kan inte säga att jag gärna väljer krigslitteratur i allmänhet, men de här tre är verkligen läsvärda, skrämmande och lärorika var och en på sitt sätt.

   Radera