fredag 25 maj 2012

En officer men ingen gentleman
Pierre Loti ( 1850 - 1923) var Julien Viauds författarpseudonym.
Egentligen skrev PL postumt. Han påstod att han dog på ett tidigt stadium och att en ny PL skrev romanerna!
Pierre Loti var sjöofficer - och tydligen en duglig sådan - i fyrtio år. Tjugo år av dem på sjön. Havet ställdes hela tiden mot äktenskap och familjeliv. Havet var en oberörd kraft, en omänsklig öken. Pierre Loti älskade att resa och  skriva om sina resor.  Och han älskade sina otaliga äventyr med kvinnor, som han sedan skrev om  i romaner och dagböcker.
1891 kom Pierre Loti in i Franska Akademien i kamp med bl. a. Emile Zola. Egentligen var han en egocentrisk lymmel (min anmärkning) som i många år skrev bestsellers, som lästes och älskades av både män och kvinnor - framförallt av kvinnorna. Pierre Loti var besatt av sin barndom, kvinnor och döden. Han ville vara vacker och sminkade sig gärna och klädde ut sig. "Pierre Loti skulle ha trivts bland kroppsbyggarna i vår tids gym; han spände gärna arm - och benmuskler för besökare", påpekar Per Wästberg. 
Liksom den excentriska skådespelerskan Sarah Bernardt hade han sinne för det makabra. Hos Loti är man alltid i slutet av sommarlovet; han finner vällust i sorgen och föregriper den egentliga, obönhörliga förlusten.
Per Wästberg skriver med överdådig briljans om Pierre Loti i essän Barndomen, kvinnorna och döden i samlingen Berättarnas öden.

Namnet Pierre Loti har av någon anledning alltid funnits i mitt medvetande liksom romanen Islandsfiskare. Men jag ha aldrig läst varken den eller något annat av denne författare. Men nu är nyfikenheten ordentligt väckt, så vem vet...

Henri Rousseau gjorde bilden

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. eller hur, Hannele! nu måste vi läsa äventyrsböcker också...

   Radera
 2. 'Islandsfiskare' finns i min bokhylla och när jag kikar på Libris ser det ut som om det är just denna roman som finns mest översatt. Essäsamlingen du läser verkar ju vara en verklig guldgruva! Jag noterar genast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att Islandsfiskare fanns i föräldragenerationens bokhyllor
   ja, Ingrid Per Wästbergs essäsamling är verkligen en guldgruva. du skulle gilla den. jag hittade den i en reakorg för 29.50, men den finns på Adlibris för
   39 kr.
   PW är en fin stilist

   Radera
 3. Tack för ett intressant porträtt. Får kolla upp denna lymmel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per Wästberg inspirerar verkligen! och jag avundas honom alla aforistiska formuleringar

   Radera