Ulrika Knutson berättade idag i radioessän på sitt oefterhärmliga, kvickt formulerade sätt om det allra första mediedrevet mot vår modernaste författare - Carl Jonas Love Almqvist.
Han tiggde om det. Oförskräckt angrep han så präst han var bland annat kyrkan , äktenskapet och staten. Han pläderade för kvinnors rätt och den fria kärleken.
Ulrika Knutson tycker att man också kan läsa Det går an som ett resereportage. Almqvist själv älskade att resa och han älskade också sin hustru allra bäst på håll, vilket han inte tvekade att också meddela henne. (Hur glad måste inte hon ha blivit?)
Och värre skulle det bli! Almqvist for till Amerika och gifte sig med en ny kvinna. Han kunde alltså lägga "bigamist" till meritlistan.
I dagarna har det kommit en ny bok, Scandalous,
som handlar om mediedrev i fyra nordiska länder under åren 1980 till 2010.
och han gillade inte Fredrika Bremer...
SvaraRaderahan kände sig väl hotad, Hannele?
Raderaså är det ofta med karlar, de tål inte duktiga kvinnor....
Radera... men i "Det går an" är han mycket mer feminist än Fredrika Bremer.
SvaraRaderaJag ska lyssna på Knutson, tack för tips.
Varför gillade han inte Fredrika Bremer?
Almqvist var helt säkeert radikalare än Bremer. det kunde han ju kosta på sig. förutsättningarna var ju ganska annorlunda.
Raderavi får se om Hannele förklarar sig ang. Almqvist/Bremer
Presidentens döttrar, som kom ut 1834 anses mer feministisk än Famillen H***. Fredrika var mycket angelägen om kvinnans utbildning, att kvinnan skulle kunna leva utan en man... Vilket inte var helt lätt 1834.
Radera(det var inte bara saknad av lämpliga yrken, arvsrätten gav inte mycket åt kvinna, Fredrika var den första 1860 som gick till kungen för att få bli myndig!! Efter att hennes bror förskingrat hennes pengar. Ogifta kvinnor var omyndiga.... Lagen ändrades efter henne.
Raderatack, Hannel! jag märker att jag måste läsa om Carina Burmans utmärkta biografi om Fredrika Bremer och friska upp minnet.
RaderaJag måste medge att mina kunskaper om Fredrika Bremer nog behöver borstas upp. Det kan tänkas att jag har fördomar. Carina Burmans biografi är beställd.
SvaraRaderaJag menar inte att Almqvist allmänt sett skulle ha varit "feminist". Men "Det går an" är ovanligt klarsynt. Han fokuserar kvinnors möjlighet att försörja sig själva och därmed få en friare ställning socialt. - det var en modig bok, han blev "brännmärkt som osedlighetsförfattare" enl Wikipedia.