lördag 1 januari 2011

Vinkunskap för nybörjaren

Så väljer du rätt vin. Din personliga vinnyckel (Norstedts förlag)
av Stellan Hökfelt, jurist ifrån Malmö. I tjugo år har han intresserat sig för vin och provar 1000 - 1500 viner om året.
Han utgår ifrån Systembolagets sortiment av viner i 70-kronorsklassen.Eftersom utbudet förändras följs boken upp med en webbplats, www. vincoach.se
Det blir lätt så att man väljer samma vin hela tiden, menar Stellan Hökfelt. Med hjälp av den här boken kan man med utgångspunkt från favoritvinet få tips och andra liknande viner.
En tumregel är att om man tycker om ett vin av en viss druva från ett visst land för ca 70 kr och lägger till 20 kr och söker ett dyrare vin av samma druva och land så får man ett vin av högre kvalitet men med samma karaktär. Tjugokronorsregeln har hittills inte slagit fel, säger Stellan Hökfelt i sin mycket personliga, grundläggande bok. Inget snobberi.Tycker du om ett vin så är det bra. Tycker du inte om det så är det också OK. Inledningen innehåller läsanvisningar och i slutet av boken finns en vinlista ordnad efter land, region och druvsort. En annan lista förtecknar vinerna i alfabetisk ordning.
Ett kapitel behandlar vad man ska tänka på när man väljer vin till maten.

1 kommentar: