fredag 7 januari 2011

Hur excentrisk kan man bli?


De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen, Albert Bonnier Förlag 2001 , är oavlåtligt roande läsning. Det är som att höra Cecilia Hagen tala. Hon är engagerad, rolig, ironisk, kunnig och erfaren - både som journalist och författare. Och det är ett tacksamt material. Sex systrar, en bror samt mor och far Mitford - åtta oförenliga storheter under ett tak. Det saknas inte dramatik precis. Ju äldre döttrarna blir desto mer komplicerat blir det.
De blir nazister, fascister och kommunister. De förälskar sig och gifter sig med fel män, de bryter mot alla konventioner, de skriver böcker, de hamnar i fängelse, o. s. v. Antingen skriker de av skratt eller så gråter de hysteriskt.Ingen av dem tycks dra några lärdomar av livet, precis.
Cecilia Hagen har träffat både Debo (1920 - ) och Diana Mitford (1910 - 2003).
Debo gifte sig med den 11 hertigen av Devonshire och blev härskarinna på Chatsworth House som har stått modell för Pemberley i Jane Austens Stolthet och fördom.
Johan Hakelius skriver om Deborah, hertiginna av Devonshire, och andra prilliga engelska damer i Ladies, Atlantis 2010.
Oswald Mosley, Diana Mitfords älskade lill-Hitler, kan man läsa mer om i Döda vita män av Johan Hakelius, Atlantis 2010.3 kommentarer: