söndag 23 januari 2011

Te i Sahara


I
Den skyddande himlen
av Paul Bowles (1910 - 1999) följer vi tre rast- och rotlösa människor på resande fot i Marocko på 1940-talet. Port den äldste är mest tongivande. Kit, hans neurotiska hustru, litar i trängda lägen endast på Port. Men annars kan hon tänka sig ett litet mellanspel med den unge, leende Tanner, som är helt impulsstyrd och ganska enerverande. Det är oklart varför Port erbjudit honom att resa med dem. Kanske behöver paret en katalysator i sin vacklande relation.
Ständigt och jämt sammanträffar de tre resenärerna med det osedvanligt osympatiska och fördomsfulla engelska paret Lyle, mor och son.
Port och Kit kommer annars väl överens med fransmän och araber.
Miljöbeskrivningen är övertygande och bär det självupplevdas prägel;
den vitglödgade hettan på dagarna, kvällarnas svalka, flugorna, vägglössen, smutsen, sjukdomarna, de små vanvårdade barnen, öknen, de oändliga tåg- och bussresorna, myndighetskrångel, "de skimrande färger som spelade på himlen bakom jordklotet innan solen gick upp", o.s.v.
Port har sitt eget introverta sätt att bemästra sina inre demoner. "Själen är den tröttaste delen av kroppen", reflekterar han. Kits humörsvängningar är tydliga för alla.
Personerna i Den skyddande himlen karaktäriseras främst av sina yttranden.
Man får inte veta om de sysslar/sysslat med något och i så fall vad. Port halar upp den ena tusenfrancsedeln efter den andra ur fickan, men var kommer de ifrån?
Det är som om Kit och Port saknar ett förflutet. Och framtiden har de inga tankar om. Jo, Port tänker aldrig bli bofast.
Den skyddande himlen mörknar efterhand och Kit och Portgår bittra öden till mötes.
Jag tyckte redan på ett tidigt stadium att boken verkade lovande. Det goda intrycket stod sig hela vägen. Känslan av närvaro var stark genom hela boken. Kanske gör det sitt till att Port och Kit har så mycket gemensamt med författarparet Paul och Jane Bowles.

Nu vidtar den vilda jakten på filmen.

The Authorized Paul Bowles Web Site

Läsdagboken
har också läst Den skyddande himlen. Läs HÄR

7 kommentarer:

 1. jag har läst Lawrence av Arabien av TE Lawrence...

  SvaraRadera
 2. Filmen är lysande, tycker jag, så fortsätt att leta. Lawrence av Arabien är också en bra film - vad han nu har med Den skyddande himlen att göra...?

  SvaraRadera
 3. Inkling: Tyvärr finns inte Den skyddande himlen att köpa. Inte på Ginza, CD-ON eller Hemmakväll.
  Har du något annat förslag?
  Man kan inte hyra den heller, förresten

  En helt annan sak: Lawrence av Arabien har jag. Den är också bra. Men det hjälper inte i det här sammanhanget.

  SvaraRadera
 4. Tradera?

  //Inkling

  SvaraRadera
 5. Nix! Ingenstans! Men jag vet ett bibliotek som har den att låna ut. Jag åker dit. Jag måste se den, helt enkelt, medan jag har boken i färskt minne

  SvaraRadera