fredag 31 december 2010

Varje människa är en ö


Äntligen, plötsligt och i ett svep läste jag Easter Parade av
Richard Yates, 1926 - 1992.
Den kom ut 1976; i fin svensk översättning av Kerstin Gustafsson 2010 på Norstedts förlag.
Även i pocket. Mats Kempe inleder med ett initierat och entusiastiskt förord.
Easter Parade handlar om tre kvinnor, Esther Grimes och hennes döttrar Sarah och Emily och deras liv och öden. Tidsmässigt utspelas romanen 1930 - 1970 ca. Miljöerna växlar eftersom Esther - eller Pookie - som hon vill kallas - flyttar ofta. Alkohol och cigaretter är stående inslag i deras liv liksom i författarens.
Redan i romanens första mening deklareras att detta inte är någon historia med lyckligt slut.
Förutsättningarna finns, men det vill sig inte ändå. Pookie strävar uppåt och drömmer om stil; att befinna sig snäppet över medelklassen. Sarah gifter sig med en stilig man som visar sig sakna ambitioner men ha tendenser till våld. De bor i en skenbar idyll på landet och får tre söner.
Lillasyster Emily lever ett helt annat liv. Hon flyttar till New York och blir copywriter. Hon är en fri kvinna och i hennes liv avlöser männen varandra. Ofta tycker man som läsare att den här gången måste det väl fungera. Men icke!
Emily är den som får mest utrymme i boken och hon är nog den som författaren tycker bäst om.
Porträttet av Pookie är kallt.
Richard Yates använder delar av sitt eget liv när han skriver. Han går väldigt tätt inpå sina karaktärer; iakttar ur olika vinklar och tar gärna fram små fula detaljer.
Sju romaner och två novellsamlingar skrev Richard Yates som hann dö innan han blev berömd.
Easter Parade är en pärla, något alldeles i särklass.

6 kommentarer:

 1. Åh, den låter underbar! Jag har precis köpt den i pocket och nu ligger den och väntar på nattduksbordet. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Vad härligt - jag ställde mig på kö på den igår, men kanske det blir en pocket istället nu när den finns! Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Liselotte: Grattis! Du har en läsupplevlese framför dig. Jag tänker skaffa fler böcker av Yates. Gott nytt år!
  Country Girl: Ja, köp den i pocket. Du vill säkert äga den. Den är så bra! Gott nytt år!

  SvaraRadera
 4. Will do! Jag har på något sätt undvikit allt prat om Yates, eftersom jag förknippat honom med den gräslige Leonardo di Caprio som väl spelar i filmen Revolutionary Road. Men man måste kämpa emot sådana dumma associationer! På måndag går jag till Ugglan!
  Gott nytt år till dig också!

  SvaraRadera
 5. Jag avskydde filmen! Men skulle numera kunna tänka mig att läsa Revolutionary Road. Och så skulle jag vilja läsa Mats Kempes favorit Young Hearts Crying

  SvaraRadera