torsdag 2 december 2010

Omaka par

Momo - arabisk, muselmansk pojke utan datummärkning och madam Rosa, judinna och före detta prostituerad som passerat bäst-före-datum med god marginal, lever i symbios i den invandrartäta stadsdelen Belleville sex trappor upp i ett hyreshus. Det är Momo som berättar på ett mycket personligt sätt med en blandning av barnslig naivitet och cynism.
De är ett mycket omaka par, den unge pojken och den bedagade skönheten som långsamt glider utför i tilltagande sjukdom.
Momo blir alltmer vårdare. Kvarterets brokiga klientel stöttar. Det finns mycken värme och medmänsklighet omkring Momo och Rosa. De lever i ett eget samhälle i det franska samhället.
Den gamle doktor Katz måste då och då bäras uppför de sex trapporna för att undersöka madam Rosa och han förordar sjukhus. Rosa och Momo föredrar eutanasi.
Monsieur Hamil, f. d. matthandlare, framlever sitt allt blindare liv med en Bok av Victor Hugo i handen. Han har varit en sorts mentor för Momo, som inte heller glömmer bort honom.
Det är gripande och tragiskt; roligt och absurdt. Och samhällskritiskt.
Momo strör aforismer omkring sig; madam Rosa är ibland stötande levnadsglad och tillsammans är de ett oslagbart par som älskar varandra så mycket..
Inte förvånande alls att Émile Ajar fick Goncourtpriset för Med livet framför sig.

Detta pris kan man bara få en gång, men Romain Kassef hade redan fått det för Himlens rötter och då under namnet Romain Gary.
Samme Romain Gary som skrev biografin LÖFTE I GRYNINGEN
(A Room of my own 2010-08-04), som också handlar om kärleken mellan en ung man och en mogen kvinna, denna gång mor och son. Porträttet av modern är suveränt, även om förhållandet var något komplicerat.
Milt uttryckt.

3 kommentarer:

  1. Skulle gärna läsa Romain Gary, han är för övrigt också med i den där boken om litterära förfalskningar, Telling Tales, om du minns. Om jag minns rätt var det väl inte så mycket bluff med i hans fall, det var väl mest att han ville skriva under pseudonym för att han var trött på sitt gamla författarjag. Men jag kan ha fell. En intressant person var han i alla fall

    SvaraRadera
  2. Pomegranate:Romain Garys liv var fullständigt otroligt! Han behövde inte bluffa. Läs Löfte i gryningen! Hans mor gick inte av för hackor heller. Rena naturkatastrofen!
    Läs också Ajar, Med livet framför sig. Man känner igen stilen, tycker jag.Ska bli intressant att höra cirkelkommentarerna 15/12.
    Jag minns Telling Tales och tänker mig att så småningom införskaffa den.

    SvaraRadera