söndag 17 januari 2021

En smakebit på søndag

"Min far och jag åkte bil om nätterna. I skymningen körde vi längs de upplysta motorvägarna tills vi kom ut ur staden. Vi följde strömmarna av bilar som var på väg bort och efter en stund tog far av på någon av de smalare landsvägarna som förde oss vidare ut ur det slocknande ljuset. Det hände att vi plockade upp liftare och prostituerade i utkanten av staden, men oftast saktade far bara ner en smula vid de särskilda stråken och sedan gled vi i ultrarapid längs raden av uppklädda flickor. Doften av parfym flödade in genom bilens öppna fönster och jag minns att gatflickorna brukade slå upp sina fickspeglar som de förvarade i locket på puderdosan när de ville markera att samtalet var slut för deras del. Under den mjuka puderkudden fanns deras riktiga ansikten. Far rökte alltid sina cigaretter ända ner till filtret, glöden var en ensam eldfluga som vilade på ratten långa stunder innan den började sicksacka oroligt genom kupéns mörker. - Det var en verkligt lyxig bil min far hade, en gammal Jaguar, en sådan som folk brukade drömma om att äga, men inredningen i fars bil var på vg att falla sönder, här och där stack stoppningen ut som plötsliga varande sår. Den rökfyllda kupén liknade en cell i ett förhörsrum. Vi brukade lyssna på klassisk musik; Dvořák, Tjajkovskij, Mahler och musiken gjorde far känslosam."

Från sidorna 9 och 10 i Darling River. Doloresvaiationer av Sara Stridsberg

Läsutmaningen En smakebit på söndag går ut på att vi bjuder varandra på smakebitar utav det vi just läder. Inga spoilers, dock. Den här veckan är det astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger som håller i trådarna. Fler smakebitar  HÄR

36 kommentarer:

 1. tack för smakbiten, ny författare för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sara Stridsberg gjorde ju en vända i Svenska Akademien. väldigt fin författare

   Radera
 2. Vilken märklig sysselsättning att göra tillsammans med sitt barn. Eller det kanske inte är så konstigt som det låter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, inte bilandet i sig. men varför i den speciella miljön?

   Radera
 3. Jeg har bare lest Beckomberga av Stridsberg. Den likte jeg veldig godt, så jeg kunne godt tenke meg å lese mer av henne. Det hørtes rart ut å ta opp prostituerte når en har et barn i bilen, men samtidig var dette et interessant utdrag.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beckomberga liknar inte det övriga SS har skrivit. tycker jag. men inte tog han in flickorna i bilen. parfymdoften kändes genom fönstret

   Radera
 4. Jag undrar varför pappan tar sitt barn på sådana åkturer. Låter inte helt sunt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, det verkar skumt. har inte kommit så långt

   Radera
 5. Jag funderar också på detta att pappan tar med sin son (är det väl?) på dessa utflykter. Jag blir ju nyfiken på om sonen var ett barn eller om de använde sig av prostituerade tillsammans. Jag vet inte vilket som är värst. Men tack för smakbiten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. tänk att jag hela tiden tycker att det är en flicka han har med sig. jag läser vidare

   Radera
 6. Läst en annan bok av Stridsberg, Happy Sally, och sett Beckomberga som teater. Kan tänka mig att läsa fler böcker. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beckomberga var jag så förtjust i. Happy Sally har jag också läst

   Radera
 7. Tack för smakbiten! Tror att jag läst den.

  SvaraRadera
 8. En sofistikerad man som tar med sitt barn på sådana bilresor. Det låter mångfacetterat och jag blir nyfiken på hur allt hänger ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det blir en ju. den trasiga fina bilen, den klassiska musiken. men varför välja en sådan bilväg!

   Radera
 9. Jeg har lest halve Darling River som den heter på norsk - og gleder meg til fortsettelsen.
  Sara Stridsberg er en favorittforfatter.

  Nyt søndagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sara Stridsberg är en skicklig författare. en språkkonstnär. hon borde suttit kvar i Akademien

   Radera
 10. Jag tyckte mycket om Kärlekens Antarktis men mindre bra om Beckomberga. Verkar lite tung och konstig den här. säkert bra skriven men kanske lite krävande, man ska vara på rätt humör när man läser. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag vet att jag börjat på Darling River tidigare men stöp ganska snart. nu ska jag läsa den i cirkelsammanhang

   Radera
 11. Känner till författarnamnet, inte mer än så. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. håll till godo! hon gjorde en hastig vända i Svenska Akademien

   Radera
 12. Jag har inte läst något av Sara Stridsberg, men hon har ju trevligt förnamn i alla fall!

  SvaraRadera
 13. Tack för smakbiten. En bok jag blir nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är också nyfiken på vart det barkar än

   Radera
 14. Sara Stridsberg är bra, men just den här har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon är alltid intressant, men jag tycker mer eller mindre om henne

   Radera
 15. Jag har bara läst Drömfakulteten och jag ville så gärna tycka om den och delvis gjorde jag det för boken liksom sög in mig i berättelsen och jag blev väldigt intresserad av Solanas men samtidigt var det ett sånt vältrande i misär och den kändes lite kvasi liksom om man får säga så. Men jag läser gärna något mer av Stridsberg ändå. Vilken gillar du bäst av henne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag var väldigt förtjust i Beckomberga. men den liknar å andra sidan inte det hon skrivit för övrigt. jag har inte läst allt hon skrivit men det har blivit några stycken

   Radera
 16. I dialog med Nabukov? Spännande, den ska jag plocka upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag förväntar mig mycket av den läsningen. ska läsa Nabokovs Lolita också. och Att läsa Lolita i Teheran

   Radera
  2. Läst Darling River nu, tyckte mycket om den, tack för tipset! Att läsa Lolita i Teheran har jag ägt och Myrat till mitt stora förtret. Just den handlade nog minst om Lolita, om jag inte minns fel.

   Radera