tisdag 25 september 2018

Topplista v. 39 - Crimetime: de bästa svenska deckarna i år

Johannas deckarhörna: "Till helgen går Crimtime Göteborg av stapeln som en del av årets Bokmässa. I samband med deckarfestivalen delas årets priser i Crimetime Specsavers Awards olika kategorier ut till svenska deckarförfattare. Vad passar då bättre än att lista våra egna favoriter bland årets lästa deckare (hittills)? Jag väljer att ge min lista en liten twist och fokuserar därför på de fem bästa nya författarnamnen jag har upptäckt under året."

Eftersom jag inte läser massor av deckare har jag fått kombinera läst och står i vänten. Två lästa och tre i vänten.

1. Lifterskan av Cannie Möller tyckte jag var riktigt bra. Tecknaren Rebecka Gudner är på väg till Skogsböle, familjens hus i Norrland, och befinner sig någonstans mellan Härjedalen och Jämtland. Hon tänker sig en veckas lugn och ro. Det är alla helgonanatt, snön har fallit oavbrutet i flera timmar. Klockan är tre på natten när Rebecka Gudner tycker sig se en flicka skymta i snöyran framför bilen. Hon stannar och stiger ut i kylan i sina tunna kängor. Detta kommer att förändra hela hennes liv. Hoi förlag.

2. En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson kom ut i juni. Det är en psykologisk kriminalroman som tilldrar sig i Lund och har kommit ut i juni.  Edvardsson är till vardags psykologilärare och säger att han skriver de romaner han helst vill läsa. Stella i sena tonåren blir plötsligt anklagad för mord. Hennes far är präst och modern jurist. Bästa vännen Amina spelar en viktig roll i sammanhanget. Stella har taggarna utåt och väntar sig inget gott av någon. Ibland tror jag absolut att hon är skyldig - ibland inte.

3. Christina Eriksson, Din vän Forsete verkar vara en psykologisk spänningsroman med en intelligent mördare som hela tiden ligger före kriminalkommissarien som då vänder sig till en författare för att få hjälp.

4.  Pascal Engman, Eldslandet. Författarens namn har figurerat i väldigt många pålitliga bokbloggar så han står sedan länge på min digra läslista. Han lär hålla ett högt tempo och vara starkt engagerande.
5.  Ninni Schulman, Bara du. Jag brukar gilla Ninni Schulmans deckare. Hon säger dessutom att hon haft mycken glädje av att lyssna på Caroline Erikssons pod Skriv en bestseller. Bara du är en spännande relationsroman, har jag förstått. Jag har reserverat CD - boken på biblioteket. Inläsare: Julia Dufvenius, Niklas Engdahl.

24 kommentarer:

 1. Lifterskan vill jag läsa den är nog spännande.

  SvaraRadera
 2. jag tyckte faktiskt att den var det. jag läste ihärdigt

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. har i alla fall läst två av dem än så länge

   Radera
 4. Din vän Forsete är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, Caroline Eriksson verkar vara en spännande författare

   Radera
 5. Lifterskan och En helt vanlig familj är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. dem har jag ju läst och kan svara för. tyckte om dem båda två

   Radera
 6. En helt vanlig familj vill jag läsa, verkar så bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. alla tycks vara överens om att En helt vanlig familj är bra

   Radera
 7. Har inte läst någon av dina. Men av Engman så har jag Patrioterna stående i bokhyllan och tror även att jag har någon bok av Schulman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är väldigt nyfiken på Engman, men just nu står böckerna som spön i backen och jag hinner inte med

   Radera
 8. En helt vanlig familj är den enda jag har läst på din lista, men jag har tänkt läsa flera av de andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tror att de andra också är mycket bra

   Radera
 9. Ingen av dessa har jag läst men En helt vanlig familj skulle jag gott tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är väldigt bra. men det tror att att de andra också är

   Radera
 10. Jag kom inte på Ninni Schulman. Hon är inte dum alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur? jag har läst flera stycken av henne. hon är trevlig att lyssna på också

   Radera
 11. Jag har läst tre av dem och gillat. Lifterskan verkar ruggig, undrar om jag vill läsa den, jag som snart kommer att köra på snöiga, ensliga vintervägar. Din vän Forsete har jag blivit nyfiken på och vill läsa.

  SvaraRadera
 12. jag var så förvånad över att hon våga stanna mitt i natten på den ensliga vägen. men det är klart - en ung flicka som kanske behövde hjälp

  SvaraRadera
 13. Blev lite förvirrad av namnbytet på Christina Erikson till Caroline Eriksson. Sistnämnda författarnamnet kände jag ju till men inte titeln, så var tvungen att kolla upp. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj då så slarvigt av mig!jag rullar mig i stoftet! vill läsa både Christina och Caroline

   Radera
 14. Trodde först det var en ny bok av min favorit Caroline Eriksson som jag missat. Men istället har jag missat en debut av Christina Erikson som lät intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jag blandade ihop dem. jag vill läsa båda två. slarvigt av mig!

   Radera