tisdag 29 maj 2018

Veckans topplista v. 22: Vårens bästa

Johannas deckarhörna: Vårens (mars - maj) bästa

1. En ny tid av Ida Jessen skildrar hur en ung lärarinna Lilly Høy, kommer till den lilla byn Thyregod på Jylland. Hon gifter sig med den lätt demoniske doktor Bagge, som varken hon eller läsaren förstår sig riktigt på. Lyckligtvis kommer det en fortsättning på den här utsökta boken i höst med titeln Doktor Bagges anagram.
2. En debutants dagbok av Wera von Essen fastnade jag för direkt. Den är så charmerande och omedelbar utan att vara insmickrande. Hon skriver  om skrivande och refuseringar; hon nämner alla personer vid deras rätta namn. Så till exempel författaren Stig Larssson vars vänskap hon skattar högt. Hon reser, hon delar med sig av sin mystiska religiösa övertygelse och sitt såriga förhållande till modern.
3. Minnet av vatten av Emmi Itäranta blev omedelbart en succé när den kom ut. Den är översatt till 20 språk och filmatisering är på gång. Det är en dystopi som handlar om världen efter ett oljekrig. Den globala uppvärmningen har förämrat livsvillkoren dramatiskt. Kina har tagit makten över Europa och styr även över Skandinaviska unionen. Vatten är hårdvaluta eftersom det är kraftigt ransonerat. Temästarens dotter, Noira, har dock kunskap om en dold vattenkälla i fjällen.
4. Vit krysantemum av Mary Lyn Bracht handlar om två koreanska systrar som blir skilda åt när Korea är invaderat av Japan. Den äldre av dem blir s.k. trösterska i en japansk soldatbordell. Dessa trösterskor har ju uppmärksammats på senare tid och Japan har tvingats be om ursäkt. Vit Krysantemum är en mycket bra roman. 
5. Det som tillhör dig av Garth Greenwell har jag alldeles nyligen läst och även lyckats få lyssna till författaren själv. Den handlar om förhållandet mellan en amerikansk lärare som är verksam i Bulgarien och som träffar en hemlös bulgarisk yngre man som lever ur hand i mun. Det som sker mellan dessa båda är inte endast en affärstransaktion. Där finns något annat på djupet.

13 kommentarer:

 1. En ny tid hade fått vara med på min fem-i-topp också om jag inte hade läst den i februari. En så fin bok, jag ser fram emot andra delen med lite blandade känslor. Å ena sidan vill jag läsa mer av författaren och få makens perspektiv, å andra sidan vill jag inte att min läsupplevelse förstörs av en uppföljare som inte lever upp till förväntningarna. Hur som helst, en väldigt bra bok. Övriga har jag inte läst, men Vit krysantemum har jag förstått att jag borde läsa. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Vit krysantemum finns på min lista också!

  SvaraRadera
 3. En ny tid gillade jag men är också lite skeptisk till en uppföljare. Varför undrar jag om det inte är en fortsättning? det skulle jag vilja ha däremot.
  En debutants dagbok står i hyllan att läsa! Minnet av vatten av Emmi Itäranta la jag i minneslistan på biblioteket.

  SvaraRadera
 4. Inte riktigt min typ av böcker men alltid kul med tips!

  SvaraRadera
 5. Många intressanta böcker här och jag har inte läst en enda. En ny tid och en debutants dagbok vill jag gärna läsa.

  SvaraRadera
 6. Vit krysantemum har jag läst,

  SvaraRadera
 7. Minnet av vatten har jag ju läst, och gillat. Hoppas det blir film av den som planerat. Skulle nog helst vilja ha någon sorts uppföljare till boken också, man vill veta vad som hände sen... ;)

  SvaraRadera
 8. Minnet av vatten har jag varit nyfiken på, nu blev jag det än mer :)

  SvaraRadera
 9. Minnet av vatten har jag läst!

  SvaraRadera
 10. En ny tid tyckte jag om. Vit krysantemum är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 11. Tack för tipsen. Vit krysantemum skall jag försöka hinna med under sommaren.

  SvaraRadera