tisdag 1 maj 2018

Veckans topplista v. 18 - Arbetarlitteratur

Johannas deckarhörna: "Det är 1 maj och temat för veckans topplista är arbetarlitteratur. Ett område som jag inte är så väl bevandrad i så det blir extra spännande att se vilka böcker som kommer att dyka upp på andra bloggars listor den här veckan. Här är fem arbetarförfattare jag vill läsa"
Susanna Alakoskis första roman, Svinalängorna, fick Augustpriset 2007, blev teater och lovprisad film. Den handlar om en finsk familj där föräldrarna är missbrukare. Perspektivet är dotterns, Leenas. Ibland gömmer hon sig under bordet och lyssnar på mammas och tant Helmis samtal om mens, om sina arbeten som tidningsbud, städerska och diskerska, och om kriget

Folke Fridells skolgång var sammanlagt 12 månader och samma dag som han fyllde 13 började hans tjänst som "maskinbetjänt", det vill säga fabriksarbetare, på Smålands Yllefabrik. Julafton 1946 sade han upp sig därifrån för att helt ägna sig åt författarskapet. Sina första böcker skrev han under rasterna på fabriken, däribland den självbiografiska romanen Död mans hand (1946), som gavs ut av och sålde i en upplaga av 100 000 exemplar tack vare bokombudsmän på arbetsplatserna. Den här boken läste jag som mycket ung eftersom den fanns tillgänglig i mitt barndomshem. 

David Ericssons Truck stop är noveller som handlar om långtradarchaufförens ensamma liv på vägarna. De många milen bakom ratten, mellanhavandena med åkarna och det tunga arbetet med att lasta och lossa. Kamratskapet med andra chaufförer betyder mycket och man överger inte en kompis i trångmål.
 
Marie Hållander, Tjänster i hemmet. 2010
En debutbok som handlar om något för många så livsviktigt som hemtjänsten. Hon bygger sin berättelse på egna erfarenheter. Skrivandet började hon med för att hitta ett förhållningssätt till arbetet.


En statares visor ( 1943) av Sven Vallare är en direktrapport om hur det var att arbeta som statare. Tidiga morgnar och sena kvällar. Ständiga flyttar; bra gårdsägare; dåliga gårdsägare. Bra lön och stat eller inte. Statarsystemet upphörde 1945. 

Bonus: Natsuo Kirinos Fri handlar om några japanska kvinnor som arbetar nattskift på en fabrik i en förort till Tokyo. De framställer bentolådor med lunchmat. Kvinnorna har ett tungt arbete. De har skulder och bekymmer med män och barn. Men de håller ihop och stöttar varandra även när en av dem råkar riktigt illa ut. Det ena ger det andra och till slut lägger sig till och med den japanska maffian, Yakuza, i leken.

32 kommentarer:

  1. Spännande med flera böcker som jag inte känner igen. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Vilka intressanta tips du har! Jag tror inte att jag har läst någonting av Folke Fridell. Och Truck stop och boken från hemtjänsten, jag saknade just något sådant i min lista. Enda jag har läst är Svinalängorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. egentligen skulle jag läsa om Fridell. minns att jag var fascinerad av den. alltid intressant med rapporter från verkstadsgolvet

      Radera
  3. Intressant lista! Har läst Svinalängorna, tack för de övriga tipsen!

    SvaraRadera
  4. Inte läst någon av dessa! "Svinalängorna" har jag aktivt valt bort sedan en person vars omdöme jag brukar lite på varnade mig för den ...

    SvaraRadera
  5. Svinalängorna är den av dina tips som jag har läst. Den var bra.

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. det tycker jag verkligen att du ska göra!

      Radera
  7. Intressanta val. Den enda jag läst (och känner till) var Svinalängorna.

    SvaraRadera
  8. Har inte läst någon av dessa, men jag har sett Svinalängorna som film. Gissar att den är ännu bättre som bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tycker nog att både bok och film är bra, faktiskt. ibland lyckas det

      Radera
  9. Intressant lista, inte läst dessa... fabriksarbetare idag trycker bara på knappar, inte ens sopgubben lyfter något... arbete som arbete

    SvaraRadera
    Svar
    1. skulle inte våga generalisera så. absolut inte arbete som arbete!

      Radera
    2. många utbrända lärare finns det

      Radera
    3. visst finns det många utbrända människor i olika yrken, men det är inte riktigt det vi talar om här

      Radera
  10. Oj, här var det nya titlar. Väldigt intressant.

    SvaraRadera
  11. långtradarchaufförer lyfter inget heller idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. men för tjugo är sedan var det förmodligen annorlunda

      Radera
  12. Många nya för mig här, tack för tips!

    SvaraRadera
  13. 'Tjänster i hemmet' har jag inte hört talas om. Den vill jag läsa! 'Fri' lät också väldigt lockande. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fri är mycket spännande. en thriller

      Radera
  14. Tack för intressanta tips.

    SvaraRadera
  15. Svinalängorna finns på min lista också! Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
  16. Hej, du kanske är intresserad av att recensera Föreningen Arbetarskrivares nya antologi? Samtida arbetarlitteratur. Bl a Marie Hållander medverkar. Jag och Anna Jörgensdotter är redaktörer.
    Kontakta mig i så fall: johanssonshenke@gmail.com

    SvaraRadera