torsdag 21 september 2017

Hett i hyllan

Bokföring enligt Monika: "Är det inte dags att de där halvt bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?"
Donna Leons kommissarie Brunetti är en ovanligt sympatisk man. Han kan påminna lite om Louise Pennys charmerande Armand Gamache. Kommissarie Guido Brunetti lever och verkar i Venedig. Donna Leon är amerikanska men lever sedan trettio år i Venedig där hon undervisat i engelska. Hon är översatt till en massa språk - dock inte italienska. Donna leon vill inte bli kändis i Italien! Alla hennes romaner är inte översatta till svenska. 
Jag har läst en hel del av dem men i hyllan står Djupt vatten oläst. Varför? Säg det den som kan.  På den vackra ön Pellestrina utanför Venedig hittas far och son mördade. Öborna tiger som muren. Kommissarie Brunetti får inte ett ord ur dem.  Hans sekreterare, den unga signora Elettra, är ifrån ön och hon föreslår att hon ska åka dit och hälsa på släkten. Hon räknas som en av befolkningen och har lättare att tala med öborna. Hon far iväg. Tiden går och i Venedig går kommissarie brunett och oroar sig. Lite väl mycket, tycker hans fru Paola. Nu blir allt väldigt komplicerat.

10 kommentarer:

 1. Låter intressant men jag kommer nog aldrig läsa Leon. Det finns inte tid att läsa allt. Dessvärre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, det är sorgligt att tiden inte står i direkt proportion till alla böcker en vill läsa

   Radera
 2. Läste den första i serien på plats i Venedig för några år sedan. Tyckte om den, men det har inte blivit fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu är det flera år sedan det kom något nytt på svenska

   Radera
 3. Jag har någon i bokhyllan också men oläst tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Har läst de flesta av Leons Brunetti-deckare. Älskar man Venedig vilket jag gör är det ofrånkomligt. Hon fångar atmosfären i den tysta staden och beskriver dess invånare med stor kännedom och mycket humor. Kul att du lyfte fram henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har också uppfattat det som att hon skildrar Venedig bra även om jag inte varit där. humor och värme är andra kännetecken

   Radera
 5. Har läst ganska många av Donna Leons böcker och gillar dem.

  SvaraRadera
 6. ja, de innehåller en hel del fakta om Venedig, är varmt humoristiska och har en familjekär kommissarie som protagonist

  SvaraRadera