fredag 11 december 2015

Udda verklighet

Malmö kommer aldrig att bli sig riktigt likt. Efter att ha läst Udda verklighet av Nene Ormes kommer jag alltid att se mig om efter fyrfota och fjäderfän, sära och vanliga; efter fåglar som bär budskap, efter dolda luckor, brunnslock och hemliga dörrar. Och på EspressoHouse på gågatan ska jag noga iaktta de övriga gästerna! Udda (hon är lite sär) vandrar omkring i staden på de välkända gatorna med de kända byggnaderna och i de lummiga parkerna. Hennes bästa vän och ständige följeslagare, Daniel, har blivit bortrövad och det på grund av Udda. Den vitblonde, hemlighetsfulle Hemming hjälper henne i sökandet. Udda är en drömmare. I hela sitt liv har hon plågats av hemska drömmar där hon gått in i olika varelser. Oraklet, Margret, den vampiristiske Valerius och Mäster är maktvarelser som härskar över sina respektive underlydande på olika nivåer i den här parallella verkligheten. Nu har de vädrat en drömmare. De trodde att detta släkte var utdött och nu är de mycket intresserade av Udda. Det finns många intressanta idéer i Udda verklighet. S. k. övergivna tidsfickor beskrivs övertygande liksom minneslobotomi. Minnen kan lyftas ur hjärnan och sättas dem tillbaka så gott som i oskadat skick. Över huvud taget tilltalas jag av den  fantasin och det rena behagliga språket. Läsningen flyter lätt (och jag försöker att inte reta mig alltför mycket på den hårdhänta hanteringen av personliga pronomen) och jag ska genast kasta mig över fortsättningen, Särskild.

9 kommentarer:

 1. Svar
  1. användningssätt av personliga pronomen kan avslöja ens ålder

   Radera
  2. ibland, ja, men det finns många som borde veta bättre men ändå inte klarar av det

   Radera
  3. jag ska se mig för på ett nytt sätt nästa gång jag besöker Malmö...

   Radera
 2. nej, jag tycker att skriftspråket ska vara något annat än talspråket

  SvaraRadera
 3. Läste Udda verklighet för ett tag sedan men fastnade inte riktigt. Men Malmö har tveklöst blivit mer spännande sedan jag läste boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. mina förväntningar var ganska låga så jag blev lite överraskad över att jag gillade den. nu hade jag ju precis hört författaren tala också

   Radera