torsdag 24 september 2015

Så himla uppiggande!

Vilken estradör! I en timme roade hon oss kungligt och meddelade emellanåt fakta om sig själv och sina båda romaner, Främlingsleguanen och Oscar Levertins vänner. Ledigt, lätt och välformulerat. Martina Montelius älskar kulturtanter i alla åldrar oberoende av kön. Hon längtar sig tjugo år framåt i tiden tills hon själv blir en vild kulturtant med glupande aptit på kultur. Svårt att inte tycka om en sådan författare! Finkulturens Malin Berghagen kallar hon sig. Främlingsleguanen handlar om ett barn på ca fyra och ett halvt år av obestämt kön. Barnet är föräldralöst och har drag av en professor emeritus i litteraturvetenskap. Romanen är läskig och ingenting för barn. Den senaste romanen, Oscar Levertins vänner, handlar om en 62-årig kulturtant, Boel Märgåker, som föreläser om språk och som överväger att börja knarka. Hon är gift med Greger, som saknar feeling, och har fyra barn. Boel Märgåker bär på en hel del vrede och det värsta ord hon vet är app. 
Ingen i min släkt har skrivit någon roman, men det har jag, sade Martina Montelius och tog tåget till bokmässan i Göteborg.

5 kommentarer:

 1. Oscar Levertin verkar intressant, hur skulle världen se ut utan kulturtanter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kan man verkligen fråga sig, Hannele! vad skulle världen göra utan oss?

   Radera
 2. Det här hade jag också velat se, men annat kom emellan. Jag får nöja mig med din beskrivning istället :-) Har faktiskt inte läst någon av hennes romaner ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har ju inte läst heller. Oscar Levertins vänner blev jag lite sugen på

   Radera