lördag 4 april 2015

Läsning på en långfredag

På skärtorsdagen började jag läsa Skymningsporten av Jeanette Winterson och fann att den tar avstamp i Lancaster på skärtorsdagen 1612. Häxjakterna är i full gång och i Malkin Tower samlas på långfredagen en märklig samling fattiga, trasiga och hungriga människor. De äter en makaber sista måltid och planlägger hur de ska befria ett antal kvinnor som sitter fängslade i Lancaster Castle. Den rika, vackra, evigt unga Alice Nutter ( verklig förebild finns) skiljer sig markant från mängden i det sorgliga sällskapet. Hon har tjänat ihop sin förmögenhet på egen hand och det finns de som misstänker henne för att vara häxa.  Romanens karaktärer presenteras i olika kapitel som hakar i varandra. Vi möter Shakespeare och en ivrig häxjägare vid namn Thomas Potts som det skrivits mycket om i samband med häxprocessen i Pendle Hill. Han skrev själv  The wonderfull discoverie of witches in the Countie of Lancashire. En annan
verklig person är Robert Catesby, en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England i den s. k. krutkonspirationen 1605. Kung Jakob I hatade såväl häxor som papister och skrev en Daemonologie.
John Dee, 1527 - 1609, var en brittisk matematiker  alkemist, astrolog och astronom. Han förespråkade såväl vetenskap och magi. Alice Nutter och John Dee samarbetade under en tid i London. Blandningen av vetenskap och magi är genomgående i Skymningsporten. Jeanette Winterson skildrar en mörk, farlig och vidskeplig tid, full av fattigdom, elände och misär för många människor i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Det var väldigt enkelt - och ofta framgångsrikt - att anklaga en kvinna för häxeri av det ena eller andra skälet. Stämningen i romanen är dov och hotfull; stilen är ruff och effektiv. Då och då får man för all del korta glimtar av kärlek och ömhet. Men mestadels härskar grymhet och trolöshet; barn anger sina föräldrar och vänner säljs för personliga fördelar. Det är visserligen 1600 - tal, men somligt har bäring än idag.

10 kommentarer:

 1. Vilken lämplig påskläsning!

  (Barnbarnet sa gulligt att jag såg ut som en häxa ;);;

  SvaraRadera
 2. Jag har beställt boken på biblioteket- fast häxprocesserna ger mig kalla kärar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst gör de. inte känns de så särskilt avlägsna heller

   Radera
 3. Den här tyckte jag var riktigt otäck och riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, verkligen otäck så det förslår. och det värsta är ju att det finns en verklighet bakom

   Radera
 4. Mycket otäckt berättad - jag blev riktigt rädd emellanåt. Visst är det så att berättelsen kan säga oss ngt om vår samtid. Ruggig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den var verkligen rakt igenom mörk och skrämmande. mycket skickligt skriven

   Radera
 5. i typ Indien behandlas kvinnor dåligt, nutida krigsnyheter är lika kusliga idag som 1612

  SvaraRadera
  Svar
  1. en behöver nog inte ens gå så långt som till Indien!

   Radera