måndag 6 april 2015

Att vara husjungfru på Mårbacka

Matts Nilssons mor Alma Göransson var husjungfru hos Selma Lagerlöf på Mårbacka mellan 1925 och 1931. Hon berättade sina minnen för sonen som också använt sig av Selam Lagerlöfs korrespondens när han skrivit boken Alma På Mårbacka. Selma Lagerlöfs husjungfru 1925 - 1931. I köket härskade under denna tid den humörstyrda husföreståndarinnan Ellen Lundgren över såväl Aga - spis, diskbänk i koppar och allt annat. Hon var känd för sin matlagning och sina utsökta bakverk. Receptboken hade alla tillträde till och Alma Göransson skrev av i svarta anteckningsböcker med vaxdukspärmar.  I Alma på Mårbacka finns ett tjugotal av recepten med. Boken skildrar vardagen i författarinnans liv. Hon står på toppen av sitt författarskap och har vunnit folkets kärlek. Men hon är också entreprenör och kämpar för att få sin gård att bära sig. Bl. a. saluförde hon skrädmjöl (ett havremjöl). Ibland bröts vardagslunken av fest. Till exempel fyllde Selma Lagerlöf 70 under den här tiden och firades med pompa och ståt. 
Alma på Mårbacka är fint illustrerad. Det finns en personförteckning (utan sidhänvisningar visserligen) och en källförteckning i urval.
Matts Nilsson bor i Östra Ämtervik och är ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur. Votum förlag

6 kommentarer:

  1. skrädmjöl är mums till fil med rårörda lingon (heter talkkunajauho på finska)

    SvaraRadera
  2. jag har bakat av skrädmjöl och det blev riktigt gott. det var någon sorts kakor

    SvaraRadera
  3. Jag har också bakat bröd med skrädmjöl, riktigt gott blev det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. men om jag minns rätt blev det ingen bra affär för Selma Lagerlöf. jag gillade mjölet

      Radera
  4. Låter som en riktigt intressant bok. Tycker dock ordet skrädmjöl låter fel, tänker på avskräde. :-)

    SvaraRadera
  5. skrätt mjöl; siktmjöl står det i SAOB; av rostade havrekärnor som maldes mellan stenar. invandrade från Finland på 1600 -talet. används framför allt i Värmland

    SvaraRadera