tisdag 10 juni 2014

Vem var Dagmar Lange?

Jag visste inte så mycket om Sveriges svar på Agatha Christie, vår första deckardrottning Maria Lang, Dagmar Lange, när jag satte igång att läsa 
Maria Lang. Vår första deckardrottning av 
Lena Lundgren och Lisbet Wikner.  Nu har jag fått veta en del om den krävande divan och författaren Dagmar Lange som hatade Strindberg och älskade Wagner; som var en utmärkt, engagerad lärare; sedermera lektor vid Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm. Hon undervisade i svenska och historia och fann ett stort nöje i att leda unga människor till klassikerna. Dagmar Langes doktorsavhandling handlade om den homosexuelle filosofen Pontus Wikner. Hennes första deckare, Mördaren ljuger inte ensam hade också ett homosexuellt motiv och Maria Lang låter huvudpersonen leverera ett försvarstal för den samkönade kärleken. Det spekulerades mycket om Dagmar Langes egen sexuella läggning, men hon lär ha förklarat att ingen kunde leva med henne som hade så speciella vanor och älskade tystnad och ensamhet. Hon hade gjort dag till natt och när hon satt i Nora och skrev om somrarna ville hon inte ha något sällskap. Men när det blev dags för kräftskiva i augusti ringde hon sina vänner och meddelade: "Nu vill jag umgås!" Dagmar Lange föddes 1914 och dog 1991. Med obegripligt stora skulder! Tiden gick och att hon inte var med på tåget. Hon stelnade som människa och drog sig undan. Hennes 42 deckare glömdes mer och mer. Nora stad hade inte ens lust att bekosta en staty av henne så då gjorde konstnären det själv. Deltagandet vid hennes begravning var beklämmande litet. Många självklara personer fanns inte där. Men gott och väl 20 år senare börjar man komma ihåg igen. Norstedts ger ut några av Maria Langs deckare igen och Mördaren ljuger inte ensam blir film. Nora stad anordnar stadsvandringar med besök på de olika brottsplatserna.
Jag har lärt mig en hel del om Maria Lang under läsningen, men jag undrar ändå: Vem var Dagmar Lange? Jag kanske ska läsa självbiografin Vem är du? : Dagmar Lange eller Maria Lang?

15 kommentarer:

 1. jo, en väldigt beläst och kunnig dam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, hon var mycket kunnig och en bra lärare

   Radera
 2. Hon låter som en fascinerande kvinna! Jag blir också sugen på att läsa mer om henne som person!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon var och förblir (förmodligen) en gåta. och hon fascinerar

   Radera
 3. Maria Lang var en av de första "vuxenförfattarna" jag började på som ung, jag tycker de håller som trivsam sommarläsning än idag. Men jag visste inte allt detta om Dagmar Lange! Intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag brukar också läsa en eller annan Maria Lang om sommaren. och jag måste läsa hennes självbiografi också. inte för att jag tror att alla frågetecken rätas ut, men i alla fall

   Radera
 4. Den biografin ska jag leta efter. Vilket tragiskt slut ändå- och så otacksamt. Dagmar Lange var en så intressant kvinna. Det är mycket glädjande att hennes böcker nu åter kommer ut (och de har dessutom väldigt vackra omslag). Hela min ungdom var fylld av Maria Lang-deckare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte också att hennes sista tid kändes väldigt tragisk; ensam och bortglömd. och begravningen... hu! man unnar henne lite revansch

   Radera
 5. ja, det var ett riktigt sorgligt slut på ett verksamt och färgstarkt liv med whisky, champagne, kaviar och kräftor;
  undervisning och skrivande. inga resor, för det avskydde hon liksom motion...

  SvaraRadera
 6. Maria Lang var min mammas absoluta favoritförfattare och vad jag gjorde jag? Som 12 åring läste jag så många M L böcker som mamma hade i bokhyllan. Borde jag läsa om dem? Kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske inte alla, Käthy. alla 42 höll inte samma klass. jag har aldrig läst dem förrän nu när jag hittat några stycken på loppis. på något sätt är det sommarläsning. kanske för att hon skrev om somrarna?

   Radera
 7. Maria Lang läste jag en hel del när jag var yngre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland är det roligt (eller inte) att läsa om och se vad man tycker i mera mogen ålder

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera