måndag 9 december 2013

Vi läser december 2013

Nytt nummer av Vi läser. Färgstarka Sofi Oksanen pryder omslaget. Karolina Ramqvist intervjuar henne. De talar naturligtvis en hel del om att Finlands Nationalteater sätter upp När duvorna försvann på stora scenen. Hon berättar att hon är intresserad av mode som tidsmarkör och kulturellt uttryck och att hon själv är fåfäng. Sofi Oksanen gillar matlagning och ser köket som en kreativ plats. Men stickning och virkning, nej tack!
Gary Shteyngart beskrivs som Amerikas roligaste ryss. Han är amerikan, jude och ryss - man får välja som man själv vill. Just nu läser han Stolthet och fördom och tycker att han blir alltmer lik Mr Darcy… Och han gillar den där skitroliga snubben Knaousgard. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är en favorit alltsedan barndomen. Efter att ha läst den älskar han reseberättelser. Gary Shteyngart medverkar regelbundet i resetidskriften Travel & Leisure. Vid 41 års ålder har han nu skrivit sin självbiografi, Little Failure, "eftersom männen i min familj dör ganska unga." 
Den kommer ut den 7 januari. 
Konsten att kränga Kierkegaard är rubriken på Klas Ekmans artikel om nytänkande antikvariat. Framtiden ser ljus ut men det krävs uppkoppling. 
Antikvairat.net och Bokbörsen betyder mycket.
Kunderna är ofta samlare; dedikationer och det unika eftersöks.
Lotta Olsson (DN), Ingalill Mosander och Yukiko Duke går igenom höjdpunkterna i årets bokutgivning. 
Detta var en del av allt som står att läsa i Vi läser 2013:6.
Nästa nummer kommer inte ut förrän den 28 januari

6 kommentarer:

 1. Oksanen pryder vilket omslag som helst, väldigt intressant kvinna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. visst är hon intressant! och klok! och vacker!

   Radera
 2. Tack för påminnelsen. Skall köpa tidningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ibland glömmer man bort när den ska komma. jag glömmer alltid Parnass också

   Radera
 3. Jag läser på bibliioteket idag! Det verkar vara ett innehållsrikt nummer. Så måste jag också säga att jag verkligen tycker om fotot på det pimpade japanska trädet. Det skulle man kanske ta efter :-)

  SvaraRadera
 4. ja, det är ett innehållsrikt nummer. japanerna har en väl utvecklad känsla för skönhet. det såg man på massor med detaljer. jag fotograferade golvbrunnar en dag. ingen var den andra lik

  SvaraRadera