tisdag 10 april 2012

Kornknarr och nattviol

Redan på den iskalla, blåsiga perrongen började jag läsa reselektyren Ekelöf i sommarnatten - en essä av Fredrik Sjöberg som ingår i Varför håller man på? Första meningen: En gång ägde Gunnar Ekelöf en husvagn. Sedan vidtar en lyrisk skildring av den svenska sommarnatten "klar och gåtfull" med hänvisning till Gunnar Ekelöfs dikter och brev. Och inte minst en artikel i Svensk Familjetidning från 1941 som Ekelöf skrivit som ren brödtext.
"Nattviolerna står som levande ljus runtomkring..." skriver Ekelöf, "... fångad av nattviolens förföriska doftspår". Andra författare som refereras till är Henry David Thoreau, Harry Martinson, Ivar Lo - Johansson och Verner von Heidenstam. Fredrik Sjöberg antecknar sig till minnes att han måste göra en rejäl genomgång av Heidenstam.
I essäns sista meningar utvecklas detta med husvagnen. Ekelöf har ställt den i en glänta i skogen och sitter där och arbetar med sent på jorden ... "med den svenska sommarnatten bokstavligen utanför fönsterrutan..."

Så sitter jag där igen med massor av uppslag till vidare läsning, som till exempel De litterära torpens tid i Lägga patience av Gunnar Ekelöf.

11 kommentarer:

 1. Var läste jag om denna bok.....?

  SvaraRadera
 2. Mrs C: Jag har köpt Fredrik Sjöbergs bok- just kapitlet om Ekelöf är nog det jag berörs mest av. Nattviolen... denna orkidé som är så mytomspunnen och som jag också minns från min barndoms somrar just här på näset (innan den utrotades så gott som helt när man byggde hus över allt). Sjöberg är så otroligt lärd och essäerna är verkligen fyllda av visdom. En bok att älska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. nattviolen hör också min barn- och ungdom till. men - precis som du säger - nu finns den inte längre. det planterades gran i den fina hagen där det också fanns massor av goda smultron. Sjöbergs bok är jättefin!

   Radera
  2. jag som fick en irländare krypa på alla fyra när jag trodde han hade nattviol i sin trädgård...

   Radera
  3. Jag ville bara berätta att hos oss på Stensjö Strand finns nattviol i mängder. De är inhägnade eftersom betande djur går där, där finns den blyge nattviolen allt fler för varje år! Jag älskar hans doft, strax i skymningen varje sommarkväll omkring sommarsolståndet. Mmmmm!

   Radera
  4. jag älskar nattviol. när jag bodde hemma i mitt föräldrahem fick jag alltid en liten bukett nattvioler på min födelsedag. det gillade jag

   Radera
  5. Vilken UNDERBAR födelsedagspresent! Tänk att det fanns så många nattvioler då att man kunde plocka ett helt knippe… Vilket härligt minne… Jag önskar jag hade sådana minnen!

   Radera
 3. P.S.
  jag har hittat en bok till av Bengt Lidforss...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jaha! och vilken är det då? du med mig behagar skämta aprilo!

   Radera