fredag 2 september 2011

En orange plastpåse från Sainsbury´s


"En orange påse från Sainsbury´s svepte för fulla segel längs med den mörka trottoaren. Med putande mage och handtagen i vädret svassade den fram som en viktoriansk herre ute på söndagspromenad, passerade en trädgårdsgrind och följde den låga stenmuren tills en plötslig vindfläkt knuffade till den, lyfte tjockisen från marken och vräkte den rakt i sidan på en vit skåpbil. Tömd på luft skrynklades påsen ihop på marken och slog sig mjukt till ro under skåpbilens bakhjul" Så inleder Denise Mina I midnattens stillhet, den första romanen med kriminalinspektör Alex Morrow som huvudperson. I skåpbilen sitter tre män på rad - tre låtsassoldater som sedan presenteras för läsaren. Deras skumma avsikter avslöjas också. Hela det planerade företaget verkar milt sagt skakigt.

Över till den Orange Sainsbury´s - påsen igen.

"Den lamslagna plastpåsen som fastnat under skåpbilens bakhjul kvicknade till. När vinden drog in under bilen fylldes påsens ena hörn så att den slet sig fri och gled fram under karossen. På den breda tomma gatan kom påsen på fötter, genomförde en elegant hjulning tvärs över gatan mot huset och fick fart i det starka vinddraget i hörnet. Den steg tre meter upp i luften som en ballong, en orange måne, högre och högre upp tills den seglade iväg uton synhåll från skåpbilen, runt hörnet till husets andra sida och tvärs över taket på en blå Vauxhall Vectra"

I den blå Vauxhall Vectran sitter två andra unga män inte heller de helt fläckfria.

Inspektör Alex Morrow är inte speciellt omtyckt på Strathclydestationen; hon är frispråkig, hon svär och är alltför tvär och kantig. Och hon är kvinna. Och skicklig

Getingsommar är den andra romanen om Alex Morrow i Glasgow.

1 kommentar: