måndag 23 mars 2020

Utmaning: Authors & Characters v. 13

Lyrans Authors & Characters: Camilla

Camilla Collett föddes med 1813 med efternamnet Wergeland. Som gift kom hon att heta Collett. Hon var feminist och författare. Mest känd är hon för Amtmannens döttrar. Det är den första psykologiska romanen i Norge och den kom att influera många andra. Hennes stora förebild var George Sand. Camilla Collett dog 1895.

Den första svenska utgåvan, Vass egg,  i översättning av Maud Steen på Jentas förlag kom 2006. 2014 kom en nyöversättning av Rebecca Alsberg på Modernista förlag med titeln Vassa föremål. Den trasiga journalisten Camille Preaker återvänder till sin hemstad Wind Gap i Missouri för att rapportera om ett par nyligen begångna flickmord för sin tidning Chicago Daily Post. 

8 kommentarer:

 1. Det kommer jag inte ihåg att hon hette Camilla. Där ser man

  SvaraRadera
 2. Amtmannens döttrar verkar intressant. Det har skrivits många bra böcker i våra nordiska grannländer, som tyvärr ofta går oss förbi, eftersom den anglosaxiska kulturen är så dominerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. såär det. en vet dåligt vad som finns

   Radera
 3. tror jag har någon bok av Collett

  SvaraRadera
 4. Camilla Collett verkar ju spännande, tack för tips!

  SvaraRadera
 5. Camilla Collett var ett nytt författarnamn för mig. Den andra Camille-karaktären kände jag heller inte till, inte läst något av Flynn.

  SvaraRadera