torsdag 4 juni 2015

Englands svar på Stephen King?

Hud av Mo Hayder är den fjärde boken om kriminalkommissarie Jack Caffery och den andra i Walking Man - serien. (Ritual är den första.) Mo Hayder är född 1962 och har vunnit många fina priser för sina kriminalromaner. Hud tilldrar sig i Mendip Hills söder om Bristol och Bath i Somerset i England. Caffery arbetar tillsammans med polisinspektör Phoebe "Flea" Marley som är chef för Avon och Somersets dykenhet. Det är olidligt spännande att följa Fleas våghalsiga dykningar på jakt efter en kvinnokropp i de bottenlösa Älvgrottorna, ett system av översvämmade kalkbrott och grottor där romarna brutit bly och som förbinds av vindlande tunnlarCaffery förbryllas av några dödsfall som arrangerats så att de ska se ut som självmord. Det finns en spänning mellan Caffery och Flea. Men i den här romanen kompliceras deras relation på ett sätt som ingen utav dem - och definitivt inte läsaren - kunnat förutse. Jag frågar mig ideligen varför jag läser Mo Hayders kusliga kriminalromaner. Men hon har ett sätt att berätta som gör det omöjligt att sluta läsa. Hennes sinne för de dunkla krafterna i livet är osvikligt och hon släpper loss dem i suggestiva miljöer; vattenfyllda, övergivna gruvor i enslig miljö under månskensnätter till exempel. Ensamvargarna Caffery och Marley är också karaktärer att sympatisera med. Flea bär en tung packning med sitt förflutna och den blir lättare i den här berättelsen.

9 kommentarer:

 1. Utspelas inte så långt från mej!!!
  Intressant!
  Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. bäst att du är försiktig, Lena! jag har faktiskt varit i trakterna också och definitivt i Bath

   Radera
 2. Har hört många som gillar denna författare. Kanske något att testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rent teoretiskt borde jag inte gilla henne, men det gör jag. det är något med själva berättandet. och det är välgjort. och jag tycker inte att det är spekulativt

   Radera
 3. Jag tycker verkligen att Hayder kan konsten att balansera på gränsen mellan lagom och för mycket/spekulativt. Det är det som gör att jag fångas av hennes berättelser. Gillar även din koppling mellan henne och Stephen King, jag kan inte annat än att hålla med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. stämningar är hon duktig på. och att skildra ensamhet av olika slag

   Radera
 4. Tack för tipset! Den här får jag definitivt ta mig an.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det tycker jag. men Trädens tystnad blev för mycket

   Radera