torsdag 18 juni 2015

Höstens böcker 2015


I Svensk Bokhandel 2015:12 Höstens böcker
hittar jag redan vid en första hastig genomgång en hel del böcker jag vill läsa. Mestadels rör det sig om romaner, några biografier och en säger 1 trädgårdsbok, Konsten att sköta ett äppelträd av Görel Kristina Näslund; kommer på Pagina förlag i augusti. SvB:s chefredaktöre Tove Leffler noterar att böckerna om dieter som LCHF och GI fått ge vika för en grönare och miljövänligare trend. Hon tycker att det är glädjande att fokus ligger på ett inre välbefinnande och inte på hur vi ser ut i bikini. Varför måste det alltid vara så antingen - eller? undrar jag. Tyvärr finns här ingen statistik. 505 sidor; registret längst bak liksom den systematiska indelningen; barnböckerna följer direkt på vuxenböckerna utan att man behöver vända på katalogen. Bra, tycker jag.
I serien Albert Bonniers klassiker kommer fyra titlar: Sara Lidman, Tjärdalen; Måna är död av Ivar Lo - Johansson; Nässlorna blomma av Harry Martinson och Dykungens dotter av Birgitta Trotzig. Alla i pocketformat och med läckra omslag.Något för läsecirkeln, tänker jag.
Bakhåll ger ut Hermann Hesses roman Gertrud och Styxx Fantasy ger ut John Wyndhams klassiker och kultbok Triffiderna igen. Filmen, Triffiderna anfaller,  minns jag med skräckblandad förtjusning. 
Ernest Thiel: Pengar och passion är titeln på Lars Ragnar Forssbergs biografi om den kände konstmecenaten Ernest Thiel som kommer ut i oktober på Leopard.
Patti Smiths nya bok heter M Train. Den kommer ut i september på Brombergs förlag. Något för alla oss som älskade Just kids att sätta tänderna i.
En ny bok av Merete Mazzarella är alltid fest. Solskenskattens år kommer ut på Forum i september. Titeln syftar på en liten japansk figur som står på Merete Mazzarellas fönsterkarm och förändras med solen. Marie - Louise av Kerstin Norborg handlar om Carl - Fredrik Hills syster Marie - Louise. Liksom brodern var hon intresserad av att måla. Efter Hills sammanbrott i Paris får hon åka dit och mötet med Paris och Hills vän Wilhelm gör starkt intryck på henne. Kommer i augusti på Norstedts förlag.
Yoga & ACT (Acceptande and Commitment Therapy) av Josephine Selander är jag nyfiken på. Yoga är en suverän träningsform för kropp och själ. Kommer i augusti på Massolit förlag. 
Fortsättning följer. Troligtvis på lördag.


3 kommentarer:

  1. Det kommer hela tiden massor med nya intressanta böcker som man vill läsa. Kan det inte skapas lite extra tid också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. tiden borde komma med på köpet i lagom portioner beroende på sidantalet i böckerna. busenkelt, egentligen!

      Radera