måndag 19 januari 2015

Tematrio - Deckare

Lyran är pigg på att läsa deckare. Därför vill hon ha tips på bra deckare i sin  TEMATRIO.
På senare tid har jag inte läst så jättemånga deckare, men jag vet ändå några som jag skulle vilja läsa mera av.
1. Thomas Erikson skriver kriminalromaner med beteendevetaren Alex King som huvudperson. När allt blir riktigt komplicerat så kallas han in. Som till exempel i Vedergällning från 2014 där en man som åtalas grov brott får sina advokater mördade en efter en. Läs mer om Thomas Erikson HÄR
2. Anna Lihammer, Än skyddar natten väntar jag otåligt på. Det är en fristående fortsättning på Medan mörkret faller som var riktigt bra. Kommissarie Carl Hell arbetar tillsammans med polissystern Maria Gustavsson; ett omaka par som kan påminna om Lynley och Havers. Det är trettiotal och tiderna är riktigt obehagliga. Medan mörkret faller tilldrar sig till stora delar på Karolinska institutet och Anatomiska institutionen i Uppsala. Årets bästa deckardebut 2014 enligt Svenska Deckarakademien. Läs mer HÄR
3.  Jakthundarna av Jørn Lier Horst fick Glasnyckeln för årets bästa kriminalroman 2013 av Skandinaviska Kriminalsällskapet och Svenska deckarakademiens pris för årets bästa översatta deckare. William Wisting arbetar med ett gammalt mord och får hjälp av såväl dottern som är journalist  och fadern som är pensionerad läkare. Det finns ytterligare åtta böcker om William Witting att översätta. Jørn Lier Horst arbetar som mordutredare i Vestfold. Läs mer HÄR!

24 kommentarer:

 1. Det finns många riktigt bra deckarförfattare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gör det absolut! de kan berätta så mycket mera än endast en spännande historia!

   Radera
 2. OK då, när nu du också tipsar om Lihammer ska jag minsann kolla in den. Har fått för mig att den skulle kunna vara för otäck bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. gör det, Lyran! jag gillade både "paret" och den historiska kontexten. ja, den är otäck men inte spekulativt

   Radera
 3. Har precis läst nr 2 i serien om Alex King och den var ju tokbra så nu är jag fast. Lihammer läste jag nyligen och den var också toppen. Jakthundarna har jag inte läst men det låter intressant Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. de här tre är lite utöver det vanliga, tyckte jag

  SvaraRadera
 5. Det var tre författare jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. då har du verkligen något spännande att upptäcka!

   Radera
 6. Inga författare som jag hade läst. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 7. Lihammer lät potentiellt intressant, även om jag i vanliga fall inte läser så mycket deckare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det gör vanligtvis inte jag heller, men de här tre hade något mera än spänning

   Radera
 8. Jakthundarna läser jag just nu - riktigt bra! Lihammers bok fick vara med även i min trio och liksom du vill jag gärna läsa fortsättningen. Eriksons böcker är jag också nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lihammers bok är mycket speciell och innehållsrik; rentav lärorik.

   Radera
 9. Lihammers bok gillade jag verkligen, ska bli spännande att läsa bok två snart! De andra två har jag inte läst men de verkar båda två riktigt spännande så de ska jag kolla upp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. i likhet med Lihammers bok - som ju så många gillar - är de båda andra också lite annorlunda

   Radera
 10. Eriksson vill jag läsa, har första boken. Och Jakthundarna verkar intressant. Tyckte däremot inte om Lihammers debut så det är tveksamt om jag läser uppföljaren. Men en vet ju aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nej, alla kan ju inte gilla Lihammer, även om jag tycker att väldigt många varit nöjda. men testa de båda andra, vetja!

   Radera
 11. En kriminalroman med beteendevetare som huvudperson verkar spännande. Ett par som påminner om Lynley o Havers låter ju oxå intressant... Lägger boktitlar på minne o tackar för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. dessutom bygger Alex Kings arbetsmetoder på Jungs teorier. det kan inte bli bättre! hoppas att du gillar någon av dem

   Radera
 12. Sträckläste boken jag fick om Alex King, men den stannade inte kvar... Men väldigt bra i stunden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ska testa åtminstone en titel till, tänkte jag

   Radera
 13. Helt okända för mig, tack för tips!

  SvaraRadera