måndag 25 juni 2012

Charles Dickens 200 år

Två nya böcker om jubilaren Charles Dickens.

Vardagsord. Tidningsmannen Dickens. I urval av Jan Myrdal. Leopard förlag.
Household Words. A Weekly Journal conducted by Charles Dickens.
Tidskriften var tänkt att roa, informera och medvetandegöra den läsande lägre medelklassen.
Skolfrågor låg den samhällsintresserade Dickens varmt om hjärtat. Det var viktigt med kunskaper.
Förorening av luft och vatten bekymrade honom och han pläderade för offentliga avgiftsfria bibliotek. Äktenskapet som kvinnofängelse  är en annan rubrik; han gör läsarundersökningar och intresserar sig för hur slavarna i Virginia och Puerto Rico har det. Hans journalistik känns fräsch ännu idag.

I sällskap med Dickens av Britt Dahlström är en helt annan slags bok innehållande presentationer och citat ur Dickens romaner från Pickwickklubben till Mysteriet Edwin Drood.
Britt Dahlström har haft Dickens som ständig följeslagare genom större delen av livet bl. a. som forskarämne. Hon är aktiv medlem i Dickenssällskapet. Med I sällskap med Dickens vill Britt Dahlström visa på Dickens humor, hans skarpa samhällskritik och hans  oförglömliga gestalter.
Dickens är tillsammans med Shakespeare Storbritanniens mest läste författare och han är översatt till en mängd språk. Tidigast ut var man i Tyskland!
David Copperfield är den mest lästa av Dickens romanen idag och kanske den man kan rekommendera en ny läsare att välja först. 
Dickens satte själv David Copperfield högst bland romanerna. Det är i den han lagt ner mest av sig själv.
I sällskap med Dickens är utgiven av En bok för alla
 


4 kommentarer:

  1. Britt Dahlströms bok tycker jag är alldeles ypperlig om man vill inspireras att läsa mera Dickens- och jag tycker att det har skrivits alldeles för lite om Dickens i tidningarna (Strindberg har fått all press...)En bok för alla har verkligen fina utgåvor och till rimliga priser dessutom.

    SvaraRadera
  2. du har så rätt, Ingrid. men jag förstår mig inte på utgivningen på En bok för alla. gör de bara nedslag i vuxenutgivningen?

    SvaraRadera
  3. läst om Jan Myrdals urval, han har även gjort nån läsebok om Strindberg.

    SvaraRadera