söndag 10 april 2011

House of MirthAgent Scully i Arkiv X, d.v.s. Gillian Anderson, spelar huvudrollen,
Lily Barth, i House of Mirth som gick på någon kanal i fredags kväll.
Dan Ackroyd och Eric Stoltz hade andra viktiga roller.
Filmen bygger på en roman av den amerikanska författarinnan
Edith Wharton (1862 - 1937)som fick Pulitzerpriset för en annan roman, nämligen oskuldens tid.
I Glädjens hus gisslar Edith Wharton den överklass hon själv tillhör. Platsen är New York alldeles i början av 1900-talet. Lily Barth är ung, vacker och av god familj. Men hon är medellös. Och oförsiktig med sina friare. Dessutom förargar hon sin arvtant och går miste om arvet.Hur aningslös kan man bli? Och det går verkligen riktigt illa för Lily Barth. Varför hjälpte inte någon av hennes rika, hjärtlösa vänner henne? Jo, för de var rika och hjärtlösa.

Bokens titel kommer passande nog från Predikaren 7:5 "Den vise har sitt hjärta i sorgens hus, dåren sitt i glädjens hus."7 kommentarer:

 1. En trevlig, men sorgelig film! Hjältinnan påminde mig rent utseendemässigt om Countrygirl, vilket gjorde det lite svårt med koncentrationen. Och jaha! Wharton! Jag trodde det var James. Där ser man!

  SvaraRadera
 2. Danette, jag satt här och blev riktigt uppbragt
  å Lily Barths vägnar. Har aldrig tänkt på att Agent Scully är lik Country Girl (eller tvärtom), men det har du kanske rätt i. Jag ska se efter...

  SvaraRadera
 3. Gör det! Och fråga Country Girl, hon håller säkert med... fast som Scully var det väl inte i första hand som jag tänkte..... Sorry förresten, för att jag uppbragte.... inte illa ment! Hoppas du går över.

  SvaraRadera
 4. Nej, Danette, jag blev inte uppbragt för din kommentar. Jag blev uppbragt av filmen. Att ingen egentligen brydde sig om Lily Barth.
  Gillian Anderson är för evig agent Scully för mig.
  Somliga roller biter sig liksom fast.

  Hannele: Missa inte Oskuldens tid ikväll då på TV4
  Film.

  SvaraRadera
 5. Ack ja. Stackars Lily... didn't really catch a break, did she? Det VAR sorgligt, och orättvist så in i bänken, men det är väl det som gör en bra film kantänka... Jag har ju förmodligen missat nästan alla Scully-avsnitt som någonsin gjorts. Synd för jag gillar Sci-Fi, och weird och det hela. Var hon inte ganska trist, Scully? och Mulder liksom den man skulle gilla?

  SvaraRadera
 6. Åh, jag har hållit på att försöka ta mig igenom "House of mirth" sedan i höstas men det vill sig inte. Varför? Har ingen aning faktiskt.

  SvaraRadera