fredag 22 oktober 2010

Mrs Gaskell (1810 - 1865) 200 årEn svunnen värld av sot och rök

"Många framstående författare och tänkare - som Disraeli, Carlyle och Engels - skrev i mitten av 1800-talet om industristaden Manchester. Men det är Elizabeth Gaskells romaner som har förblivit levande litteratur. Den 29 september skulle hon ha fyllt 200 år."

Vem minns inte TV-serien om människorna i Cranford: en småstadsidyll (1851-53)?

Eller Hustrur och döttrar (1865)?

Men dessförinnan skrev den socialt engagerade prästfrun Elizabeth Gaskell om de fattiga arbetarna i Manchester, de ensamstående mödrarna och prostitution i en tid då man inte talade om sådana ämnen. I alla fall skulle inte en kvinna göra det.

Mary Barton (1848) och Ruth (1853) är exempel på stadsromanerna.

THE GASKELL WEB

THE GASKELL SOCIETY OF JAPAN

6 kommentarer:

 1. Jag har hennes North and South på DVD- väldigt fin inspelning med Charles Dance i en av huvudrollerna. Ja, Mrs Gaskell är i sanning en levande författare. Det är roligt att se en ny svensk översättning av "Hustrur och döttrar"- som t o m finns i billig pocketupplaga.

  SvaraRadera
 2. En fantastisk kvinna som känns helt tidlös.
  Hustrur och döttrar har jag tipsat många om. Boken alltså. Den var väldigt rolig att läsa. När man läser blir det ju de egna bilderna vilket jag föredrar.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med, BCCs North and South (från 2005) är något alldeles speciellt. De har visserligen ändrat slutscenerna något litet men i övrigt följer serien romanen troget. Fabriksmiljöerna är speciellt underbara. Serien kan just nu ses i sin helhet på youtube:http://www.youtube.com/watch?v=oN58WAmuuqI&feature=related

  SvaraRadera
 4. Cranford läste jag förra sommaren; blev förvånad över att Gaskell inte riktigt har samma ställning i litteraturhistorien som Austen, Brontë och de andra. Hon är absolut en minst lika bra författare!

  SvaraRadera