måndag 13 september 2010

1941 ÅRS VÄCKARKLOCKA

Det blev mycket att tänka på och reflektera över under Elin Wägner-helgen med sällskapet. Trots att två av föreläsarna, Margareta Skantze och Peter Forsgren, var sjuka
För att inte tala om allt som måste läsas! Peter Forsgrens bok, I vansklighetens land. Genus, genre och modernitet i Elin Wägners Smålandsromaner, 2007, till exempel. Åsa-Hanna har jag någorlunda aktuell, men Vinden vände bladen behöver läsas om.
Med nya kunskaper framstår den i nytt ljus. Vinden vände bladen skrevs på samma gång som Väckarklocka, 1941, och innehåller samma stoff men i romanform men kom inte ut förrän sex år senare alltså 1947. Och då hade EW också hunnit med en biografi om Selma Lagerlöf. Hur gick det till? Allt gick i ett långsammare tempo förr i tiden, men somliga kvinnor hann med det otroliga under sina liv. EW var journalist, författare och ekofeminist. Miljövarningar var hon tidig med liksom arbetet för fred. Hon var medlem i den radikala Fogelstadsgruppen och var en av grundarna till Rädda barnen.
Linnéa Johansson hette EW:s motsvarighet till Ellen Keys hushållerska, Malin Blomberg. Hjälp i hemmet hade hon men ändå.
Jag grubblar vidare.

1 kommentar: